Hopp til hovedinnhold

Prinsessen på vingene

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte i dag Luftforsvarets base i Bodø. Under besøket fikk Prinsessen oppleve store deler av Nord-Norge fra baksetet på et av Luftforsvarets F-16 jagerfly.

11.12.2021

Prinsessen var invitert til å besøke luftving 132 ved 331-skvadronen i Bodø av Forsvarsjefen, og Prinsesse Ingrid Alexandra ble tatt i mot av Sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland og sjefen for Luftforsvarets base Bodø, oberstløytnant Henning Homb Hansen, da hun i morges landet med et av Forsvarets DA-20 i Bodø.

Prinsessen fikk oppleve fart og g-krefter da hun satt på med Forsvarets F16. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Før Prinsessen fikk fly F-16, fikk hun en orientering om Luftforsvaret og forsvarsgrenens hovedoppdrag – blant annet det såkalte QRA-oppdraget (Quick Reaction Alert), som er et beredskapsoppdrag F-16 har fast for Norge og NATO. Flyene står til enhver tid på 15 minutters beredskap, og skal kunne rykke ut for å identifisere og avskjære fremmede fly.

For å kunne fly med F-16 måtte Prinsesse Ingrid Alexandra, i forkant av besøket til 132-skvadronen, gjennomgå en grundig medisinsk undersøkelse ved Flymedisinsk Institutt.

Før avgang til flyet fikk Prinsesse Ingrid Alexandra en god sikkerhetsbrief og en gjennomgang av jagerflyoperasjoner, før dagens planlagte rute over et kart ble gjennomgått. Ruten gikk fra Bodø over Bardufoss, Evenes og Lofoten med retur til Bodø.

Prinsessen gikk gjennom den planlagte flyruten med piloten. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Besøker Forsvaret

Dagens besøk til Luftforsvaret og Bodø er det andre besøket til Forsvaret for Prinsessen i år. Tidligere i år, i november, tilbragte Prinsesse Ingrid Alexandra en dag sammen med Jegertroppen på Rena. Her fikk hun blant annet simulere et fallskjermhopp fra et hoppetårn. I tiden fremover vil Prinsessen gjennomføre flere besøk til Forsvaret.


I mer enn 40 år har F-16 inngått som en del av Norges beredskap, men nå skal flyene fases ut og erstattes av de nye F-35-jagerflyene ved årsskiftet.

Kronprins Haakon fløy F16 jagerfly 1. oktober 1991. (Foto: Rolf Øhman, Aftenposten/NTB)


Prinsessens flytur med F-16 er den andre flyturen en av Kongefamiliens medlemmer har hatt med denne jagerflytypen. 30. september i 1991 fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen oppleve F-16 fra baksetet på flyet på Rygge flystasjon mellom Fredrikstad og Moss. Den gang gikk flyturen over deler av Skagerrak og Sør-Norge. I august 1990 fikk Prinsesse Märtha Louise sitte bak under flyvning med et F-5-jagerfly  - også kaldt Freedom fighter.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook