Hopp til hovedinnhold

Prinsessen observerte statsråd

I høve myndigdagen fekk Den Høgvørde Prinsesse Ingrid Alexandra invitasjon til å følgje dagens statsrådsmøte og observere korleis statsråd under leiing av Hans Majestet Kongen går føre seg.

21.01.2022

Ifølgje Grunnlova § 35 er det berre den næraste tronarvingen som kan ta sete i statsråd saman med Kongen. Prinsessa hadde derfor berre ei observerande rolle.

Den Høgvørde Kronprinsen var som normalt til stades, og på sedvanleg vis kom Kongen og Kronprinsen inn i statsrådssalen og helsa på regjeringsmedlemmene før møtet vart sett. Prinsessa kom inn i statsrådssalen saman med farfar og far sin.

Prinsesse Ingrid Alexandra observerte statsråd på myndigdagen sin. Foto: Lise Åserud, NTB


Statsminister Jonas Gahr Støre og dei andre regjeringsmedlemmene som var til stades ved statsrådsmøtet, nytta høvet til å gratulere Prinsessa med 18-årsdagen.

 

Fakta

Prinsessestolen

Stolen som Prinsessen satt i under dagens statsråd er en del av Slottets opprinnelige møblement. Den er utført etter tegninger fra Slottets tegnestue og produsert i Berlin trolig omrking 1846-47.

Stolen var en del av møblementet i Den hvite salong, og således spesialdesignet til dette rommet. I forbindelse med rehabiliteringen av Den hvite salong i 2021, fikk stolen nytt trekk og ble både malt og forgylt på nytt. 

Stolen er hvitmalt med forgylt dekor. Fram mot rehabiliteringen var stolen trukket i rød plysj, men man antar at den opprinnelig var trukket med blå og hvit silke, slik det ble foreslått i 1846. Under rehabiliteringen valgte man derfor å trekke stolen med et tilsvarende trekk i blått og hvitt.

Prinsesse Ingrid Alexandra satt på en spesiell stol da hun observerte statsråd på myndighetsdagen sin, 21. januar 2022. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook