Hopp til hovedinnhold

Glogerfestspillene feirer 20 år

Hennes Majestet Dronning Sonja var i går kveld til stede på åpningskonserten til Glogerfestspillene i Kongsberg kirke – med Notre Dame-organist Olivier Latry på orgelbalkongen.

27.01.2022

Åpningskonserten til den klassiske musikkfestivalen var i sin helhet viet Glogerorgelet som festspillene er oppkalt etter.

Dronning Sonja var til stede under åpningskonserten i Kongsberg kirke. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Det historiske barokkorgelet fra 1765 har sitt navn fra han som laget det, den tyske orgelbyggeren Gottfried Heinrich Gloger, som jobbet i Norge i mange år.

Glogerorgelet i Kongsberg kirke er Nordens største barokkinstrument og har gitt sitt navn til festspillene. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Orgelkonsert

Først på repertoaret stod Johann Sebastian Bachs seksstemte fuge Ricercare fra det store verket Musikalisches Opfer (Det musikalske offer).

Den franske organisten og komponisten Olivier Latry fremførte flere verk av Bach, men også klanger fra nyere komponister som Thierry Eschaich og Bert Matter samt egne improvisasjoner.

Notre Dame-organist Olivier Latry ved det store Glogerorgelet i Kongsberg kirke. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Før siste del av konserten fremførte forfatteren Lars Saabye Christensen en prolog foran 200 publikummere om tiden vi nå har vært inne i og alt det fine som ligger foran oss av møter med mennesker og kultur når pandemien er over.

Dronning Sonja i samtale med organist Olivier Latry etter åpningskonserten. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

20-årsjubileum

Glogerfestspillene markerer i år sitt 20-årsjubileum og ble etablert i 2001 av kantor i Kongsberg kirke, Reidar Hauge. Siden fjorårets festspill ble avlyst, ble feiringen flyttet til i år.

Programmet fortsetter i morgen med jubileumskonsert og avsluttes søndag med festspillgudstjeneste i Kongsberg kirke.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook