Hopp til hovedinnhold

Åpnet kunstutstilling i Tønsberg

Bjørn Ransve er en våre mest anerkjente nålevende kunstnere. Hennes Majestet Dronningen åpnet i ettermiddag Ransve-utstillingen «State of the Art» på Haugar kunstmuseum i Tønsberg.

29.01.2022

Utstillingen består av kunstnerens grafiske arbeider gjennom seks tiår.

Kunstverkene som går over to etasjer, utgjør en retrospektiv presentasjon av Bjørn Ransves mangfoldige grafiske produksjon fra 1960-tallet og frem til vår tid.

– Inspirasjon for unge kunstnere

Bjørn Ransve har markert seg som en samtidskunstner som overrasker sitt publikum gang på gang ved å skifte kunstnerisk uttrykk mellom utstillingene.

Dronning Sonja fikk en omvisning i utstillingen av kunstneren selv, Bjørn Ransve. Her foran verket "Stort dyr IX" fra 2021. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

– Ditt kunstnerskap står som en søyle gjennom en hel generasjon av norsk billedkunst. Og du har vært til inspirasjon for utallige unge kunstnere i vårt land. Det har vi alle, god grunn til å takke deg for, sa Dronning Sonja i sin åpningstale.

Hjerte for grafikken

– Som du vet, har jeg et spesielt hjerte for grafikken. Denne kunstformen som jo byr på så uendelige mange muligheter. Og som i kraft av sin tilgjengelighet har vært en døråpner for mange unge inn i kunstens verden, sa Dronningen videre og fortsatte.

– Grafikken er demokratisk og gjør det mulig for flere å tilegne seg egne originale kunstverk. Din produksjon innen denne mangfoldige kunstformen er bare imponerende.

"State of the Art" består av Bjørn Ransves grafiske arbeider gjennom seks tiår. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Dronning Sonja erklærte deretter utstillingen for åpnet ved å klippe over snoren.

Omfattende presentasjon av grafiske verk

Bjørn Ransve er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi. I studietiden tilhørte Ransve et kunstnermiljø som var preget av nyfigurative romantikere – i opposisjon til tidens dominerende abstrakte maleri og senmodernismens formalistiske tendenser.

Ransve er kjent for evnen til å sette sitt særpreg på et stort antall ulike motiver. Dette blir ikke minst tydelig når verksutvalget begrenses til den grafiske produksjonen – som i utstillingen på Haugar kunstmuseum.

Bjørn Ransve inngår i tradisjonen etter Munch der norske kunstnere har arbeidet med grafikk på høyt internasjonalt nivå. «State of the Art» er den mest omfattende presentasjonen av Bjørn Ransves grafiske arbeider som så langt er blitt vist.

Haugar kunstmuseum ligger midt i Tønsberg. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook