Hopp til hovedinnhold

Premiere på «Margrete den første»

«Margrete den første» er filmen om Dronningen som forente Norden. Hennes Majestet Dronningen og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede på festpremieren på den nye filmen på Colosseum kino i Oslo i kveld.

16.02.2022

Dronning Margrete den første var et stort politisk talent som regjerte med hjerte og hode, både i vanskelige tider og i sitt eget livs stormer.

Ved ankomst festpremieren ble Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit ønsket velkommen av styreleder Tone Wilhelmsen Trøen og generalsekretær Espen Stedje i Foreningen Norden. Dronningen og Kronprinsessen hilste også på programprodusent Christin Berg i Nordisk Film Kino, filmens danske regissør Charlotte Sieling og fire produsenter.

Fellesnordisk historie

– Det er første gang en storfilm av dette kaliberet er viet til dronning Margrete den første, og det er på høy tid. Margretes den førstes liv og livsgjerning er en uløselig del av vår felles, nordiske historie, sier generalsekretær Espen Stedje i Foreningen Norden i en pressemelding – og fortsetter.

– Dronning Margrete var et forbilde, forkjemper for kvinners rettigheter og en dronning mot alle odds. Vi kan lære mye av Margrete den første, også i dag.

Dronning Sonja flankert av Kronprinsese Mette-Marit og stortingspresident Masud Gharahkhani under festpremieren på filmen på Colosseum kino i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB

«Margrete den første» handler om den sterke dronningen Margrete (Trine Dyrholm) som styrte landet da Sverige, Norge og Danmark var samlet under Kalmarunionen.

Året er 1402. Margrete har oppnådd det ingen mann har klart før. Hun har samlet Danmark, Norge og Sverige til en fredsorientert union, som hun alene styrer gjennom sin unge, adopterte sønn, Erik (Morten Hee Andersen). Jakob Oftebro har rollen som mannen fra Graudenz.

Norges første kvinnelige regent

Margrete den første var en av de første i verdenshistorien som brukte sin posisjon til å løfte kvinners verdighet. Margrete fikk innført «kvinnefred» – en viktig del av hennes politiske tankegang. Kvinner var fredet, og skulle leve i frihet både i og utenfor ekteskapet.

Dronning Margrete den første vokste opp i middelalderens Oslo, på Akershus slott, og er den hittil siste kvinnelige regenten i Norge.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook