Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet i bønn for Ukraina

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsregenten og Kronprinsessen var i kveld til stede ved fredsgudstjenesten for Ukraina i Trefoldighetskirken i Oslo. Kirkesamfunn og organisasjoner over hele verden går sammen i bønn for Ukraina etter den russiske invasjonen av landet.

01.03.2022

Maksym Popil, en 13 år gammel ukrainsk ungdom, og preses i Bispemøtet, Olav Fykse Tveit, tok i mot Kronprinsparet da de ankom Trefoldighetskirken til kirkeklokkenes vakre klang.

Geistlige og representanter for forskjellige kirkesamfunn og organisasjoner i Norge deltok under fredsgudstjenesten. Den økumeniske gudstjenesten ble arrangert i samarbeid mellom Norges Kristne Råd og Trefoldighetskirken – freds- og forsoningskirken i Oslo. Regjeringen var representert ved statsråd Emilie Enger Mehl.

– Store deler av sivilbefolkningen i Ukraina er på flukt eller har gått i dekning. Mange barn, kvinner og menn lider og er redde. Det blir meldt om stadig flere dødsfall. Vi vil vise vår støtte og be til Gud om rettferdighet og fred, sier ledende prest Pål Kristian Balstad i Trefoldighetskirken. Etter den kirkelige prosesjonen og preludium var det tekstlesing, før Det norske Bibelselskapets Bernt Greger Olsens framførte den første appellen. Under gudstjenesten ble det framført bønnerop for Ukraina. Oslo biskop Kari Veiteberg holdt tale. Det samme gjorde Oslos katolske biskop, Bernt Eidsvig.

Kronprinsparet tente lys for Ukraina under fredsgudstjenesten i Trefoldighetskirken. (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff)

Lystenning

Etter den nikenske trosbekjennelsen og fredsbønn for Ukraina, gikk representantene fra de ulike kirkesamfunnene fram og tente et lys i bønn for fred i Ukraina: preses Olav Fykse Tveit, Den norske kirke, biskop Kari Veiteberg, Den norske kirke, biskop Bernt Eidsvig, Den katolske kirke, generalsekretær Erhard Hermansen i Norge Kristne Råd, tilsynsprest Ingull Grefslie i Metodistkirken, Fader arkimandritt Kliment Huhtamaki i Hellige Olga menighet - Den russisk-ortodokse kirke, generalsekretær Bjørn Bjørnø, generalsekretær i Dei norske Baptistsamfunn, Fader arkimandritt Johannes Johansen, Hellige Nikolai menighet - Den ortodokse kirke i Norge, kommandør Knut David Welander i Frelsesarmeen, bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen i Bibelselskapet, kyrkoherde Per Anders Sandgren i Svenska Kyrkan, internasjonal leder Fred Håberg i Pinsebevegelsen, Rev. canon Joanna Udal i Den anglikanske kirke og sogneprest Inga Hardardottir i Den Islandske Kirke i Norge.

Fredsgudstjenesten ble avsluttet med preses Olav Fykse Tveits ord til sendelse. Kronprinsparet gikk sammen med preses etter den liturgiske prosesjonen ut av Trefoldighetskirken.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook