Hopp til hovedinnhold

Viktig øvelse for Norge

I disse dager gjennomfører Norge den store forsvarsøvelsen Cold Response 2022 der over 30 000 soldater fra 27 land deltar. Kronprins Haakon besøkte mandag og tirsdag norske og utenlandske styrker.

23.03.2022

- Denne øvelsen er viktig både for Norge og for våre allierte, sa Kronprins Haakon etter å ha møtt de svenske og finske styrkene som deltar i øvelsen.

Besøket ble innledet ved Ramsund der Kronprinsen embarkerte fartøyet KNM Skjold, Sjøforsvarets missiltorpedobåt. Her fikk Kronprins Haakon en omvisning av fartøyet og dets kapasiteter før han fikk mulighet til å føre fartøyet, god behjulpet av den dyktige besetningen.

HV16 viste frem et eksempel på en fremskutt posisjon. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Videre gikk besøket til Bjervik og soldater fra Nord-Hålogaland Heimevernsdistrikt (HV-16) før Kronprinsen fikk en orientering fra finske og svenske styrker ved Skoglund leir.

- Det er viktig å øve for å sikre godt samarbeid, både innad i NATO, men også sammen med våre naboland i det nordiske forsvarssamarbeidet. 

Scramble

Scramble er begrepet som brukes om å raskt mobilisere et militært luftfartøy. På Evenes Flystasjon fikk Kronprins Haakon overvære en scramble-øvelse av de nye F-35 jagerflyene til Norge. Fra alarmen gikk tok det kun få minutter før de kraftige maskinene var på vingene over Evenes.

F-35 er de nye jagerflyene til Norge som skal erstatte F-16 flyene som Forsvaret har benyttet siden begynnelsen av 80-tallet. Før jul fikk Prinsesse Ingrid Alexandra sitte på under en av de siste flyvningene til F-16.

De nye F-35 som letter fra Evenes Flystasjon. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff) 

Kondolerte

I Bodø møtte Kronprins Haakon amerikanske styrker, ledet av general David Berger. Kronprinsen overbrakte sine kondolanser til amerikanerne som tidligere i øvelsen mistet fire av sine soldater i en ulykke. På sin side poengterte den amerikanske generalen viktigheten av å fortsatt gjennomføre øvelsen som planlagt.

I tillegg besøkte Kronprins Haakon jagerflygere og bakkemannskap fra 2MEF. Avdelingen stiller med hele 60 fly og rundt 2000 soldater fra USA og Tyskland under øvelsen. 


Cold Response er en norsk forsvarsøvelse der Forsvaret og våre allierte og partnernasjoner får realistiske øvingsforhold i et norsk vinterklima. Øvelsen har blitt gjennomført en rekke ganger og er viktig for at norske og allierte styrker skal få øve på å operere sammen.

Øvelsen varer frem til 31. mars.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook