Hopp til hovedinnhold

Hedret bydelsmødrene

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var i går til stede ved en seremoni på Huseby i Oslo der 15 nye bydelsmødre fikk overrakt sine diplomer. Bydelsmødre Norge består i dag av over 180 frivillige kvinner med bakgrunn fra 47 land.

31.03.2022

Foruten Kronprinsessen var også statsråd Marte Mjøs Persen til stede på arrangementet i bydel Vestre Aker.

Kronprinsesse Mette-Marit og statsråden ble tatt imot av Oslos ordfører Marianne Borgen, BU-leder i Vestre Aker Yngvar Husebye og initiativtager til Bydelsmødre Norge, Nasreen Begum.

Kronprinsessen i samtale med bydelsmødrene Aster Sisay Yeyis og Semin Alizadah. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Inspirert av egne erfaringer

Vestre Aker er den åttende bydelen i Oslo som får bydelsmødre. Prosjektleder i bydelen Shawnem Fathi kom selv til Norge som tiåring.

– Vi fløy fra Irak og rett til Sørreisa i Troms desember 1999. Tenk deg det sjokket vi fikk av å se snø. Mine foreldre, søstre og jeg ble introdusert for et nytt land, ny kultur, nytt språk, nytt skriftspråk og et helt annet offentlig system enn det de var vant til. Jeg var i sjokk, forteller Fathi som i dag er veileder i NAV.

Shawnem Fathi lærte seg norsk, fikk venner og fant seg godt i rette i sitt nye land. Resten av familien hadde større utfordringer med å lære seg det nye språket og tilpasse seg kultur og system. Gjennom oppveksten ble Shawnem Fathi brukt mye som tolk og oversatte brev.

– Jeg tenkte ofte at jeg skulle ønske mine foreldre kunne klare seg selv, eller få hjelp fra noen andre, sa hun og forklarer hvorfor engasjementet i Bydelmødre har blitt en hjertesak for henne.

– Det var akkurat det jeg og familien min hadde trengt da vi kom til landet – i likhet med mange andre innvandrere. Vi hadde trengt noen som kunne hjulpet med å tolke, oversette brev, forklare hva en ungdomsklubb er og hva barnevernet faktisk gjør. Det er nettopp det som er kjerneoppgaven til bydelsmødrene. Å ha muligheten til å kontakte en bydelsmor er uvurderlig og verdifullt.

Prosjektleder Shawnem Fathi (til venstre) og leder av Bydelsmødre Norge, Nasreen Begum. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Roste bydelsmødrene

Hver onsdag i 17 uker har de nye bydelsmødrene viet av sin tid for å lære mer om foreldreskap, samfunnskunnskap, helse og arbeid slik at de kan hjelpe sine naboer, venner, bekjente og alle andre som trenger en hjelpende hånd.

– Jeg er så stolt over alle disse og er helt sikker på at de vil utgjøre en stor forskjell for mange kvinner, barn og familier – og for lokalsamfunnet vårt, sier Shawnem Fathi.

Ordfører Marianne Borgen uttrykte stolthet over bydelsmødrene i sin tale og delte ut diplomene til kvinnene. Initiativtaker Nasreen Begum i Bydelsmødre Norge delte ut blomster til de ferske bydelsmødrene. Under seremonien danset ungdommer fra B7.

Frivillige

2022 er Frivillighetens år, og bydelsmødrenes innsats er basert på frivillighet.

Kvinnene har som oftest etnisk minoritetsbakgrunn og går gjennom et opplæringsprogram om temaer som foreldreskap, arbeid og helse. Opplæringen koordineres av bydelen eller kommunen, i tett samarbeid med Bydelsmødre Norge.

Sammen med det offentlige jobber frivillige bydelsmødre med å løse lokale utfordringer, ved å bygge bro mellom kvinner og tjenesteapparatet. Bydelsmødrene skaper tillitsfulle relasjoner til kvinner med minoritetsbakgrunn og lite sosialt nettverk, en gruppe som det offentlige ofte har vanskeligheter med å nå. Bydelsmødrene kan nå denne gruppen fordi de har store nettverk og kjenner folks kultur og språk.

Bydelsmødre er opprinnelig et tysk konsept som startet opp i Berlin under navnet Stadtteilmütter i 2004. Konseptet ble hentet til Danmark i 2008, der det ble utviklet i en ny retning, basert på frivillig arbeid. Bydelsmødre i Danmark har blitt en stor suksess med over 900 aktive Bydelsmødre fordelt på 42 Bydelsmødre-foreninger over hele landet.

I 2016 hentet Nasreen Begum - som hadde over 20 års erfaring fra frivillig arbeid med kvinner og barn - konseptet til Norge og tilpasset det norske behov.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook