Hopp til hovedinnhold

Dronningen møtte ukrainske flyktninger

Hennes Majestet Dronning Sonja møtte flyktninger fra Ukraina hos hjelpeorganisasjonen Caritas i dag. – Det gjorde sterkt inntrykk.

01.04.2022

Dronningen møtte kvinner og barn som har måtte rømme fra hjemmene sine. De delte sine historier og fortalte også hvordan de nå har det i Norge.

Dronningen fikk møte noen av de ukrainske barna som har måttet flykte fra hjemmene sine. Etterpå snakket hun med mødrene deres. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

– De er veldig glade for å være trygge. En ting er å være trygg – en annen ting er å ha et hjem. Det hjemmet er jo ikke her. Det er bare foreløpig. Selv om man gjør så godt man kan, sa Dronningen til pressen etter besøket – og la til.

– Alle håper og ønsker at denne grusomme krigen snart skal ta slutt – på et eller annet vis.

– Det gjorde sterkt inntrykk å få møte disse som har opplevd dette grusomme i krigen i Ukraina, sa Dronning Sonja som selv har opplevd krig på nært hold.

– Selv er jeg jo nokså gammel, så jeg opplevde også krigen. Jeg hører flyalarmen, og man går ned i kjelleren. Det er noe som tikker tilbake igjen. Og det er veldig vondt for disse menneskene å ha dette hele tiden over seg.

Ukrainske Siuzanna (5) viser fram tegningen hun og mamma har laget av Dronningen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Dronningen fikk også en orientering om arbeidet Caritas gjør i Ukraina og for flyktninger som kommer til Norge.

Caritas Norge er Den katolske kirkes hjelpeorganisasjon og arbeider for å bedre hverdagen for mennesker i Norge og i land i Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika.

– Jeg er veldig imponert over denne organisasjonen – hva de gjør og hvordan de arbeider i både Ukraina og her i Norge, sa Dronningen etter besøket.

I Ukraina sørger mer enn 3500 ansatte og frivillige i Caritas for utlevering av mat, vann og hygieneartikler, og at barna blir beskyttet og ivaretatt på best mulig måte. De sørger også for husly og transport.

– Allerede i den første måneden av krigen har Caritas hjulpet mer enn 350 000 mennesker i Ukraina, og flere titalls tusen flyktninger har fått hjelp i mottakerlandene Polen, Moldova, Romania, Slovakia og Ungarn, opplyser generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook