Hopp til hovedinnhold

Sterkt møte med tidsvitner i Narvik

Under sitt besøk til Narvik fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen i dag oppleve den norske spillefilmen «Kampen om Narvik» sammen med tidsvitner som fremdeles kan huske de dramatiske hendelsene.

04.04.2022

 Det var veldig spesielt å få se filmen sammen med mange av de som var her og opplevde dette, sa Kronprinsen etter å ha sett «Kampen om Narvik» under en filmvisning i Aurora kino i Narvik sentrum mandag kveld.

16 tidsvitner fra Narvik var spesielt invitert til en førvisning av filmen, som skildrer natt til 9. april 1940 og de 62 dagene som fulgte, da soldater fra Norge, England, Polen og Frankrike tok opp kampen mot Hitler. Filmen har ikke hatt premiere på norske kinoer, og er utsatt på ubestemt tid på grunn av den pågående krigen i Ukraina.

Slaget om Narvik

Filmen tar utgangspunkt i kamphandlingene som fant sted i Narvik og omegn i 1940. 

Narvik ble erobret av tyske tropper om morgenen 9. april 1940. Målet var kontroll med jernmalmen som ble skipet ut her fra gruvene i Kiruna – en viktig ressurs for tysk våpenindustri. Norges 6. divisjon tok opp kampen under ledelse av general Carl Gustav Fleischer, og etter hvert fikk de støtte fra den britiske marinen og tropper fra Frankrike og Polen. Den 28. mai klarte de å gjenerobre Narvik.

Slaget om Narvik var første gangen britiske, franske, polske og norske styrker kjempet sammen. Og de vant. Gjenerobringen av Narvik 28. mai 1940 var Nazi-Tysklands første store nederlag.

En kvinne i ruinene av sitt hjem etter tyskernes bombing av Narvik. Foto: NTB.

Men situasjonen i Frankrike var prekær, og de allierte besluttet å overføre sine tropper dit. Uten alliert støtte var det ikke lenger mulig å fortsette militær kamp i Norge. Kong Haakon tok den tunge beslutningen om å forlate landet. Sammen med Kronprins Olav og Regjeringen reiste han til London 7. juni, der de opprettet den norske eksilregjeringen.

9. juni rykket tyske soldater på nytt inni Narvik. Over 50 000 soldater kjempet i det nordnorske felttoget fra 9. april til 10. juni 1940. 

Sterke historier 

Etter filmvisningen delte tidsvitnene egne historier om hvordan de opplevde den tyske invasjonen av Narvik. Mange har fortsatt sterke minner fra sjøslagene 9. april, som var starten på 62 dager med voldsomme kamper. 

I etterkant av filmvisningen lyttet Kronprinsen til historiene til mange av dem som opplevde slaget om Narvik i virkeligheten. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff.

Ordfører Rune Edvardsen i Narvik kommune, statsforvalter Tom Cato Karlsen i Nordland, produsent i Nordisk film Live Bonnevie, kinosjef ved Aurora kino Narvik Renee Katrin Bjørstad og administrerende direktør for Aurora kino Geir Martin Jensen var også til stede under filmvisningen og samtalen i etterkant i kinokafeen. 

NM i alpint

Kronprins Haakon er også i Narvik for å overvære NM i alpint i Narvikfjellet 4. og 5. april. Mandag var han til stede og delte ut medaljer til vinnerne i de ulike klassene i storslalåm. 

Tirsdag er Kronprinsen til stede under slalåm for kvinner og menn.



 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook