Hopp til hovedinnhold

Åpnet ny utstilling på Teknisk Museum

Robothunden Freke var med i velkomstkomiteen da Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøkte den nye utstillingen om data- og telehistorie på Teknisk Museum i Oslo. De besøkende blir guidet gjennom utstillingen av kunstig intelligens.

08.04.2022

– Jeg er så gammel at jeg husker første gang jeg hadde et modem. Jeg koblet opp, det spraket litt, kom klikkelyder, og så var jeg online. Jeg satt i California og fikk sendt e-mail hjem til vennene mine og familien her i Norge, sa Kronprins Haakon under åpningen og fortsatte.

– Det får meg til å tenke på både at barna mine ikke har det minnet, for det er bare blitt tatt for gitt i deres liv, og at menneskeheten og verden drives framover av gode ideer. Det kommer vi til å se mange gode eksempler på når vi går rundt her.

Kronprinsen ønskes velkommen av museumsdirektør Frode Meinich, styreleder Dag Terje Andersen og robothunden Freke. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kronprinsen takket til slutt alle som hadde gjort utstillingen til en realitet før han utførte den symbolske handlingen som skulle markere utstillingen for åpnet.

Kunstig intelligens-drevet utstilling

Det ble ingen tradisjonell snorklipping. Robothunden Freke kom bærende på en avatarpinne som Kronprins Haakon plugget inn ved en skjerm.

Skjermen kjørte en ansiktsskanning, beregnet alder og sinnsstemning – og anbefalte en løype gjennom utstillingen basert på dette og hva Kronprinsen hadde svart på ulike spørsmål.

Robothunden Freke baner vei for Kronprins Haakon og følget i Teknisk Museums innovative og interaktive storsatsing. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Alle besøkende får tilbud om det samme – og vil samle ulike gjenstander og historier gjennom løypa. De besøkende kan også delta og se debatt mellom kunstig intelligenser – med utgangspunkt i opplevelsen i utstillingen.

Utstillingen vekker internasjonal oppmerksomhet, sa museumsdirektør Frode Meinich, som delte scenen med kuratorene Dag Andreassen og Henrik Treimo, Snøhetta-gründer Kjertil Trædal Thorsen og direktør Tore Tennøe i Teknologirådet. Jørgen Skjulstad, aka Center of the Universe, sto for de musikalske innslagene under åpningen.

Gjensyn med Kong Olavs første mobiltelefon

Kronprinsen fikk se flere gjenstander han kjente igjen, som Kong Olav første mobiltelefon – en NMT-telefon fra 1981 som veide 17 kilo og var den andre i landet. Det første nummeret fikk distriktslegen Harald Lystad i Hemsedal.

Kong Olavs første mobil – en 17 kilo tung NMT-450 fra 1981 – inngår i utstillingen I/O. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

I den nye IKT-utstillingen i museets fjerde etasje befinner også Kong Haakons reiseradio seg – en batteridrevet Philco-reiseradio fra 1940.

På Norsk Teknisk Museum finner de besøkende en rekke gjenstander som har vært i Kongefamiliens eie. Kong Haakons første bil, en Minerva 1913-modell, og Kronprins Olavs elektriske Mini-Cadillac fra 1912 bor til daglig på Teknisk Museum, men er for tiden lånt ut til utstillingen «Kongens biler» i Dronning Sonja KunstStall.

Fire generasjoner kongelige har vært til stede ved store merkedager gjennom museets mer enn 100 år lange historie. Kronprins Olav satte i gang maskinene på jubileumsutstillingen på Frogner i 1914. Kong Haakon åpnet Teknisk Museums første permanente lokaler på Bygdøy i 1932, og Hans Majestet Kong Harald åpnet jubileumsutstillingen «Ting» i 2014.

I tillegg besøkte Hennes Majestet Dronningen museet i forbindelse med statsbesøk fra Sveits i 2010, og fire år tidligere åpnet Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen den nye medisinhistoriske utstillingen.

Kong Olav ankommer markeringen av 75-årsjubileet til Teknisk Museum i 1989. Foto: Norsk Teknisk Museum

5. april 1932 åpnet Kong Haakon Norsk Teknisk Museum i Vikingskiphuset. Foto: Norsk Teknisk Museum

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook