Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet besøker Svalbard

Hvert år besøker Kronprinsparet folk og lokalsamfunn rundt om i landet. I dag ankom Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen Longyearbyen for et tre dager langt besøk på Svalbard.

20.04.2022

Besøket startet på Longyearbyen folkebibliotek, der sysselmester Lars Fause ønsket velkommen. Biblioteket arrangerer foredrag og kulturaktiviteter for små og store året gjennom, og det rommer både skjønnlitteratur og fagbøker. Polarlitteraturen har fått en spesielt stor plass i samlingen.

Skoene satte Kronprinsparet igjen utenfor. Dette er en skikk fra den gangen kullstøv lett kunne følge med skoene inn, og skikken holdes stadig ved like mange steder på Svalbard.

 Kronprinsessen hilser på noen av barna som møtte Kronprinsparet utenfor Longyearbyen folkebibliotek. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

På biblioteket ga leder for lokalstyret, Arild Olsen, en orientering om samfunnet på Svalbard i dag.  Kronprinsparet fikk også møte mange som engasjerer seg i lokalsamfunnet sitt. Frivilligheten har en viktig rolle, også på Svalbard, og Kronprinsparet møtte representanter for flere organisasjoner som arrangerer aktiviteter i Svalbards fantastiske natur - eller stiller opp når faren er ute. Både Norsk folkehjelp og Røde kors har aktive lokallag i Longyearbyen som er med på å skape et trygt og inkluderende samfunn.

Kronprinsparet lytter til innlegg om Svalbard og om frivilligheten på biblioteket i Longyearbyen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

For ikke mange år siden ble både profesjonelle redningsmannskaper og frivillige krefter ble satt på prøve.

Økende snøskredfare

Klimaendringene er tydelige på Svalbard og konsekvensene er store. Økt skredfare er en av effektene som har gjort seg gjeldende, og i desember 2015 kom skredet som drepte to mennesker og raserte ti hus i Longyearbyen. I februar 2017 ødela et nytt snøskred to hybelbygg, og fremdeles må utsatte boliger evakueres i perioder med stor skredfare.

Dronning Sonja besøkte skredområdet i januar 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den økte faren for snøskred har ført til store endringer. Bebyggelsen i Longyeardalen er utsatt, og det arbeides både med å sikre eksisterende boligområder og å finne nye områder hvor det vil være trygt å bygge. Parallelt rives boliger i det mest utsatte området. 

Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte skredvollen som skal verne byen mot nye snøskred. Der møtte de også Elke Morgner og Malte Jochman som opplevde at huset deres ble tatt av skredet i 2015. De to fortalte Kronprinsparet om den dramatiske dagen da hele familien på fire og en venn som var på besøk ble begravd i snømassene på sitt eget kjøkken. Jochman hadde armene fri og startet å grave ut seg og sine.

Kronprinsparet fikk høre om dagen i 2015 da snøskredet ødela en rekke boliger og drepte to mennesker i Longyearbyen. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff 

Besøk til ungdomsklubben

Fra skredvollen reiste Kronprinsparet til Longyearbyen ungdomsklubb. Ungdomsklubben er helt ny. Den åpnet i mars, og ungdommene har selv vært med på å utforme og innrede lokalene. Kronprinsen og Kronprinsessen snakket med ungdommene om klubben deres og aktivitetene der, og de fikk høre hvordan det er å vokse opp i en av verdens nordligste byer.

Middag hos sysselmesteren

I kveld er Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit gjester hos sysselmesteren i Sysselmestergården. Gården er både bolig og kontor for sysselmesteren og ligger på Skjæringa der den historiske Longyearbyen ble etablert på begynnelsen av 1900-tallet.

Fakta

Svalbard

 • Svalbard betegner en gruppe ishavsøyer der den største og viktigste er Spitsbergen

 • Spitsbergen ble oppdaget av den nederlandske sjøfareren Willem Barentsz i 1596, men øyene (sannsynligvis disse) nevnes også i islandske nedtegnelser fra 1100- og 1200-tallet.

 • Navnet «Svalbard» er en sammensetning av ordene «sval» som i «kjølig» og «bard» som betyr «kant»

 • Norge ble tilkjent suverenitet over øygruppen i 1920 gjennom Svalbardtraktaten, som trådte i kraft i 1925. Alle de 44 landene som har underskrevet traktaten har lik rett til økonomisk virksomhet på øygruppen, men bare Norge og Russland har hatt omfattende næringsvirksomhet og bosetting her.

 • Viktigste næringer: Gruvedrift (kull), forskning / utdanning og reiseliv.

 • Areal: 61 022 km2 (Fastlands-Norge er på 323 808 km2)

 • Innbyggertall 2021: 2 940

 • Administrativt senter: Longyearbyen

 • Svalbard administreres av Sysselmesteren, som har tilsvarende myndighet som en statsforvalter
Longyearbyen i april 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Fakta

Offisielle besøk til Svalbard

Kongefamilien har besøkt Svalbard en rekke ganger. Her en oversikt over offisielle besøk under Hans Majestet Kong Harald:

 • 1995: Kongeparet deltar ved 70-årsmarkeringen av norsk suverenitet.
 • 2000: Kronprinsen er til stede ved åpningen av Polarinstituttets luftmålestasjon i Ny Ålesund
 • 2006: Kongeparet markerer Longyearbyens 100-årsjubileum.
 • 2007: Kronprinsessen overrekker utmerkelsen «Internasjonalt samfunn» til Longyearbyen.
 • 2008: Kronprinsen deltar på forskningstur i følge med Danmark og Sveriges tronarvinger.
 • 2010: Kronprinsen deltar på Ny-Ålesundsymposiet 2010
 • 2012: Kongen deltar i minnemarkering for Kings Bay-ulykken i 1962.
 • 2013: Dronningen åpner grafikkutstilling og deltar ved åpningen av Polarjazz.
 • 2015: Dronningen åpner utstilling i Kunsthall Svalbard.
 • 2015: Kronprinsparet besøker forskningsskipet Lance.
 • 2016: Dronningen møter ofre for snøskredet i 2015.
 • 2016: Kronprinsen deltar på Ny-Ålesundsymposiet 2016.
 • 2017: Dronningen møter skredofre og åpner Artica Svalbard.

Kongefamilien har også besøkt Svalbard privat ved flere anledninger.

Da Kong Olav besøkte Svalbard i august 1961 var det første gang en norsk konge besøkte øygruppen. Besøket omfattet åpningen av Kong Olav Vs gruve. Foto: NTB

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook