Hopp til hovedinnhold

Ny biskop i Borg

Hans Majestet Kongen var til stede i Fredrikstad domkirke i formiddag da Kari Mangrud Alvsvåg ble vigslet til den åttende biskopen i Borg bispedømme.

24.04.2022

Kong Harald ble tatt imot på kirketrappen og ledsaget inn i domkirken av preses i bispekollegiet, biskop Olav Fykse Tveit. Deretter fulgte den kirkelige prosesjonen med blant annet den nye biskopen i Borg.

Kong Harald hilser på Fredrikstads ordfører Siri Martinsen ved ankomst Fredrikstad domkirke. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Til stede i kirken var også regjeringens representant, statsråd Kjersti Toppe, politimesteren Ida Melbo Øystese, ordfører Siri Martinsen og statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland.

Biskoper og prester fra inn- og utland deltok i forbønnen. Kari Mangrud Alvsvåg avla bispeløftet for preses, som la bispekorset rundt halsen hennes som et synlig tegn på at hun nå er vigslet til biskop i Den norske kirke.

– Kjære Kari! Det er noen dager i livet da en på en spesiell måte kjenner at du er en del av Guds oppdrag i verden. Dette er en av dem. Siden den første påskemorgenen har det vært om å gjøre å formidle et nytt budskap til alle som trenger å høre det. Det var kvinner som gjorde det først, sa preses Olav Fykse Tveit i sin personlige vigslingstale til den nye biskopen.

Kari Mangrud Alvsvåg vigsles til biskop i Fredrikstad domkirke av preses Olav Fykse Tveit. Foto: Geir A. Carlsson / Fredriksstad Blad / NTB

Etter håndtrykket knelte den nye biskopen og ble bedt for med håndspåleggelse fra andre biskoper og medvirkende. Deretter tok den nye Borg-biskopen over ledelsen av gudstjenesten som fortsatte med trosbekjennelse, lesing fra evangeliet, preken, bønn og nattverd.

Kari Mangrud Alvsvåg snakket om krigen i Ukraina, solidaritet og godhet midt i ondskapen i sin første preken som ny biskop.

– Hvor kommer alt dette gode fra? Hvor kommer solidariteten fra? Solidariteten som gjør at mennesker ser mer enn egne behov og stiller seg sammen med krigsrammede folk og roper om fred og deler det man har med en som har mistet alt? Vi har sett det i Jordan i tiår etter tiår. Vi har sett det i Bangladesh og i Sudan. Og nå ser vi det i Polen – og her hos oss, i Norge. Mennesker gir mer enn de har i solidaritet med en de ikke kjenner, sa hun.

– Vi spør så ofte med fortvilelse hvor all ondskapen kommer fra, men er det ikke et større mysterium at det aldri tar slutt på godhet.

Borg vokal, Borg domkor, Domkirkens jentekor og barnekorene i Glemmen kirke fylte kirken med vakker korsang under vigslingsgudstjenesten. Ved orgelet satt domkantor Dan René Dahl.

Biskop Kari Mangrud Alvsvåg gratuleres av Kong Harald etter vigslingen i Fredrikstad domkirke. Foto: Geir A. Carlsson / Fredriksstad Blad / NTB

Kari Mangrud Alvsvåg kommer fra stillingen som domprost i Fredrikstad. Hun har også vært prost i Sarpsborg og har arbeidet som seniorrådgiver innen trosopplæring og som lektor og sosialfaglig rådgiver i videregående skole.

Borg bispedømme med bispesete i Fredrikstad omfatter Østfold og Akershus, med unntak av Asker og Bærum. Bispedømmet ble opprettet i 1969 da det ble skilt ut fra Oslo bispedømme. Avdøde biskop Per Lønning var den første biskopen i Borg.

Tre av Borgs tidligere biskoper, Andreas Aarflot, Helga Haugland Byfuglien og Atle Sommerfeldt, var til stede i den fullsatte domkirken under vigslingsgudstjenesten.

Andreas Aarflot, Helga Haugland Byfuglien og Atle Sommerfeldt, tre av Borgs tidligere biskoper, var til stede i kirken. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Etter gudstjenesten var Kong Harald til stede ved en lunsj på Quality Hotel i Fredrikstad.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook