Hopp til hovedinnhold

Kongebiltreff på Slottet

I vår har ikoniske veteranbiler fra Kongehusets garasje blitt vist i utstillingen "Kongens biler". Lørdag 14. mai får de selskap av fluktbilen fra 1940 og enda 15 biler som er i privat eie.

05.05.2022

"Kongens biler" er inne i sine to siste uker i Dronning Sonja KunstStall. Utstillingen viser høydepunkt fra Kongehusets bilpark tilbake til 1913. Søndag 15. mai er utstillingens siste dag, og De kongelige samlinger avslutter med et stort biltreff lørdag 14. mai fra 11.00 til 15.00.

Utstillingen "Kongens biler"

Facebook arrangementet 

I privat eie

Kong Haakon kjøpte sine to første biler høsten 1913. Siden den gang har Kongehuset kjøpt og solgt et stort antall kjøretøy. Det har ført til at mange av bilene som har vært i monarkiets tjeneste i dag befinner seg på private hender.

Lørdag 14. mai vender en rekke av disse bilene tilbake til Slottet. Dagens eiere stiller opp bilene i Stallgården og er selv til stede for å svare på spørsmål fra publikum. Slottets sjåfører supplerer også med flere av Kongehusets biler - kjøretøy som ikke fikk plass i utstillingen inne i KunstStallen.

Kong Haakon med Lincoln A-1 i Slottsgården, 1931. Foto: Anders Beer Wilse / De kongelige samlinger

Vender tilbake

Flere svært kjente biler kommer til kongebiltreffet. Noe av det mest spennende, blir den såkalte "Fluktbilen":

Fluktbilen Lincoln A-1

Da Norge ble angrepet om morgenen 9. april 1940, flyktet Kongefamilien til Hamar og Elverum. Der ble det besluttet at Kronprinsesse Märtha, Prins Harald og prinsessene Ragnhild og Astrid skulle kjøre til Sverige i en Buick 1937-modell skiltet C-1.  

Kongen og Kronprinsen tok i bruk Lincoln A-1 fra 1931 og Lincoln A-2 fra 1934 under felttoget gjennom Norge. Under flukten ble begge bilene kamuflert med hvitfarge for å vekke minst mulig oppsikt. Under oppholdet i Nybergsund ble A-1 skadet av steinsprang som følge av bombenedslag.

Kongen og Kronprinsen søker dekning for det tyske flyangrepet på Nybergsund 11. april 1940. Foto: Johan Wilhelm Clüver, De kongelige samlinger

De to bilene ble etter hvert byttet ut med mer diskré kjøretøy, og A-1 og A-2 ble kjørt til Stockholm Slott der de stod i sikkerhet fram til krigens slutt.

Kongehuset solgte Lincoln A-1 i 1959. I dag befinner den seg hos en privat samler utenfor Bergen og bærer stadig merker etter bombingen aprildagen 1940. Lørdag 14. mai blir den å se i Stallgården.

Kronprinsesse Märthas Volvo 652

Kronprinsesse Märthas Volvo 652 fra 1930, blir et annet gledelig gjensyn. Bilen var en gave til Kronprinsessen fra en krets damer i Gøteborg, og ble registrert på C-1 - et nummer som tilhørte Skaugum.

Kronprinsesse Märthas Volvo, C-1. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket

Den ble senere omregistrert til C-108 og solgt ut av Kongehuset i mai 1939. I dag eies bilen av en Volvo-forhandler og har fått tilbake kjennemerket C-108.

Kong Olavs 1951 Cadillac Fleetwood 75 Limousine

Denne bilen ble opprinnelig registrert på Kronprins Olav med kjennemerket C-2. Men da han som Kong Olav flyttet fra Skaugum og inn på Slottet i januar 1960, ble bilen omregistrert til A-2. Den ble "degradert" til A-3 i 1982 for å gjøre plass til en ny Cadillac som skulle registreres på A-2.

I 1994 ble bilen gitt i gave til Vesterheim, et norsk-amerikansk museum og kulturarvsenter i Decorah, Iowa. I den senere tid har bilen blitt satt i stand og brakt tilbake til Norge av sin nye eier, American Car Club of Norway.

Daværende Kronprins Olavs 1951 Cadillac. Foto: Ivar Engerud

Også denne flotte bilen blir å se i Stallgården.

Og mange andre...

Totalt ventes det om lag 20 biler til Stallgården lørdag 14. mai. Sammen med bilene i utstillingen, spenner de i tid fra 1913 til nyere tid. Det er kjøretøy fra Minerva, Cadillac, Volvo, Buick og Peugeot. De har fraktet Kongefamilien på offisielle oppdrag og private ærend og utgjør en del av Kongehusets historie. Noen er norgeshistorie.

Billetter

Tilgang til bilene, både i utstillingen og i stallgården, fås gjennom ordinær billett til utstillingen "Kongens biler" via Ticketmaster eller i Dronning Sonja KunstStall. Kjøretøyene er tilgjengelige for publikum i Stallgården mellom klokken 11.00 og 15.00.

 

Fakta

Kongebiltreff 14. mai

Lørdag 14. mai mellom klokken 11.00 og 15.00 suppleres utstillingen "Kongens biler" med en rekke tidligere kongebiler som i dag er i privat eie. Bilene stiller opp i Stallgården og er tilgjengelige gjennom Dronning Sonja KunstStall. Eierne stiller sammen med de flotte bilene sine, og kan svare på spørsmål publikum måtte ha. 

Adgang til kongebiltreffet er via ordinær billett til Dronning Sonja KunstStall denne dagen, men vær oppmerksom på at kongebiltreffet avsluttes klokken 15.00 - noe tidligere enn utstillingens åpningstid.

Kronprinsesse Märthas volvo C-1. Foto: Ivar Engerud
Fakta

Billetter til KunstStallen

På utstilling i Midtstallen: Slottets håndverk

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster og i døren.

  • Voksen: 125,-
  • Honnør/student: 100,-
  • Barn (6-17 år): 60,-

  • Barn under 6 år har gratis adgang
  • Ledsager for handikappede har gratis adgang

  • Grupper på inntil 30 personer (med omvisning): 3 000
    Ta kontakt via lenken nedenfor.

Introduksjon

Det gis en introduksjon til utstillingen klokken 13.00 på hverdager og klokken 12.00 og 14.00 i helgene (lørdag og søndag). Dette er inkludert i billetten.

Private omvisninger for grupper er mulig så langt ressursene rekker, innenfor ordinær åpningstid. Legg inn ønsker via lenken nedenfor

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Åpningstider 2023

På utstilling i Midtstallen: Slottets håndverk

  • Åpent torsdag til søndag, 11.00–17.00.

Avvikende åpningstider

Midtstallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook