Hopp til hovedinnhold

Åpnet bevaringssenter i Elverum

Hennes Majestet Dronningen var i ettermiddag til stede ved den offisielle åpningen av Anno bevaringssenter i Elverum. Under Dronningens påsyn ble en brudekrone fra Innset i Nord-Østerdal overført fra konservering til museets magasin.

28.04.2022

- Om gjenstander kunne tale, ville det ikke vært ørens lyd å få her i Elverum i dag. Gjenstandene som har funnet sin plass her i dette nye flotte kulturbygget i Hedmarks dype skoger har reist langt i tid. De forteller om menneskers liv gjennom generasjoner. Om hverdag og fest, om rolige dager og dramatiske dager – både i vårt lands og i enkeltmenneskers historie, sa Dronning Sonja i sin tale under åpningsseremonien.
 
Brudekronen ble i sin tid gitt til Glomdalsmuseet sammen med brystduk og kjeder av mangefargede perler på snor. Bruk av brudekroner er forankret i den tradisjonelle draktskikken i Nord Østerdalen og bruken varte til i 1880-årene. Selve kronen besto gjerne av sølv, pynten besto av løv i sølv, glassperler, silkebånd og andre bånd påsydd sølvkniplinger. Bånd til å holde kronen på plass ble knyttet under haken. Brudepynten var gjerne supplert med blomsterkranser av det de kalte Nürnberger-roser. Flere brudekroner er blitt bevart på museer i Nord-Østerdalen. Kransene med blomster var laget av fargerikt stoff og papir.

Dronningen var det symbolske bindeleddet mellom konservering og magasin under åpningen av bevaringssenteret. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.

Blomsterbarna Lina Bjørnstad (9) og Kåre Bjørnstad (7) var de første som ønsket Dronningen velkommen til Anno bevaringssenter og Elverum, sammen med statsforvalter Knut Storberget, ordfører Lillian Skjærsvik og assisterende politimester Arne Hammersmark.

Før det offisielle følget beveget seg inn i magasinet for å ta del i åpningsseremonien, ble Dronningen presentert for brudekronen, samt Kai Fjells maleri «Bombing av Leiret» og en skogsarbeiderbukse fra Innbygda i Trysil. Alle gjenstander som inngitt i de seremonielle handlingene ved åpningen.

Historiske stoler

Stolen Dronningen benyttet under besøket er historiske. De var for anledningen bragt til Elverum fra Domkirkeodden i Hamar. Og stolene er blitt benyttet ved Kongelige besøk siden 1949. Stolene var opprinnelig lavet for Hedmark meieri som siden har nå gitt stolene i gave til Domkirkeodden. Fire av stolene får et lite skilt hver gang vi har hatt besøk av de Kongelige; Kongestol, Dronningstol, Kronprinsstol og Kronprinsessestol. Dronning Sonja benyttet Dronningstolen første gang 20. juni 1991 under signingsreisen i 1991 og før dagens besøk var ikke stolen benyttet siden Kongeparets besøk til Hamar 2017.

Dronningen fikk omvisning av bevaringssenterets først magasinforvalter, Toril Skaaraas Hofset. Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff.

Urbefolkning

I sin tale trakk Dronning Sonja frem det gledelige ved at kulturarven til vår urbefolkning og to av Norges fem nasjonale minoriteter skal bevares på Anno bevaringssenter. - Anno har gjennom Trysil Engerdal museum og Glomdalsmuseet ansvaret for både sørsamisk og romanifolkets kulturarv og -historie. Dette bygget er også et viktig løft for den skogfinske kulturarven, da Norsk skogfinsk museum skal ha sin gjenstandssamling her, fortsatte Dronningen. - Anno bevaringssenter blir intet mindre enn et nasjonalt fyrtårn innen sitt felt, la hun til.

Besøket ble avsluttet med en lunsj på Petershagan kro der Dronningen fikk overrakt to gaver   - et «hossoband» laget av tekstilregistrator Helga Møller Berg og boken «Klean våre» om draktskikken i Østerdalen.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook