Hopp til hovedinnhold

Fabrikkbesøk og skipsdåp i Porsgrunn

Yara Birkeland er verdens første elektriske og selvkjørende containerskip. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen, to gudmødre på 12 år og 500 ungdommer feiret dåpen av det unike skipet ved havna i Brevik fredag.

29.04.2022

Dette har jeg gledet meg til, for det er noen år siden jeg så den første modellen av Yara Birkeland. Nå er den her, og det er skikkelig gøy, sa Kronprins Haakon i sin tale og fortsatte.

Kronprins Haakon ankommer Brevik. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Det nye containerskipet her kommer til å erstatte 40 000 turer med lastebil i året - 20 000 turer fram og tilbake – gjennom områder der det bor mange mennesker. Der dere går til og fra skolen, henger med venner og driver med fritidsaktiviteter, sa han rettet mot skoleungdommene som var til stede.

Les hele Kronprinsens tale

500 ungdommer feiret Yara Birkeland

Ungdommene går i femte, sjette og sjuende klasse på fem lokale skoler – Brevik, Klevstrand, Grønli, Stridsklev og Sandøya Montesorriskole. De ble underholdt av vitenskapsshow med fysiker Andreas Wahl og en fremføring av skuespiller Gard Eidsvold om en av Norges fremste forskere, fysikkprofessor Kristian Birkeland, som skipet er oppkalt etter. Blant talerne var også olje- og energiminister Terje Aasland.

Etterpå var det duket for dåpsseremoni med en spesiallaget champagneflaske av is. Pernille Gundersrud og Malene Moen Straume, begge 12 år, fikk æren av å være gudmødre. De var plukket ut som to representanter for framtiden, som også Yara Birkeland selv representerer.

Andreas Wahl bistår gudmødrene Pernille Gundersrud og Malene Moen Straume når Yara Birkeland skal døpes. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Vi døper deg "Yara Birkeland". Måtte hell og lykke følge deg på dine oppdrag og måtte du inspirere andre i kampen for et bedre klima og miljø, sa de to gudmødrene, som fikk hjelp av Andreas Wahl til håndteringen av isflasken.

Skipet skal gå i rute mellom Yaras gjødselfabrikk på Herøya i Porsgrunn og til havna i Brevik.

Omvisning om bord 

Kronprins Haakon fikk en omvisning på Yara Birkeland sammen med gudmødrene, Porsgrunns ordfører Robin Kåss, statsråd Aasland og konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara. Om bord var også konsernsjefene Thomas Wilhelmsen i Wilh. Wilhelmsen og Geir Håøy i Kongsberg Gruppen – to norske aktører som Yara har utviklet skipet i samarbeid med.

På omvisning i Yara Birkeland: Her i batterirommet om bord. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Norge ligger langt fremme på grønn teknologi, ikke minst innen sjøfart, noe Yara Birkeland er et eksempel på.

Besøkte Yaras fabrikk

Kronprinsen startet besøket i Porsgrunn med å besøke Yaras anlegg på Herøya Industripark. Fabrikkanlegget eksporterer til 90 land, og gjødsel fra Yara Porsgrunn sørger for mat til rundt 40 millioner mennesker hver dag. Yara Porsgrunn leverer også en rekke industrielle produkter: CO2 til industrielle formål samt kalksalpeter til for eksempel betongproduksjon, luktfjerning og  lateksproduksjon.

På toppen av Prilletårnet fikk Kronprinsen en orientering fra lærlingene Hamza Hussein, Emma Sofie Steen og Sofie Hafredal. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

På toppen av Prilletårnet, 23 etasjer, opp ble Kronprinsen vist rundt av fabrikksjef Ole Jacob Siljan og lærlingene Hamza Hussein, Emma Sofie Steen og Sofie Hafredal. Kronprinsen fikk en orientering om Yaras røtter i Telemark, tiltak for reduksjon av klimagasser og planene for framtiden. Fra toppen fikk Kronprinsen en fantastisk utsikt over Herøya Industripark, Frierfjorden og det meste av ruta der Yara Birkeland skal gå.

Kronprins Haakon ble også med heisen ned til 15. etasje for å se Prilletårnet innvendig og produksjonen av mineralgjødsel. Bygget var Norges høyeste bygning da det stod ferdig i 1987.

Yara Birkeland ligger til kai ved Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn. Utsikt fra Prilletårnet til fabrikken som stod ferdig i 1987 og da var Norges høyeste bygning. Foto: Det kongelige hoff

Bekymring for matsikkerheten 

Under en arbeidslunsj i Adminiet på Herøya orienterte konsernsjef Svein Tore Holsether om situasjonen i verden og Ukraina i dag, og hvordan den påvirker matsystemet, noe Kronprinsen også kom inn på i sin tale i Brevik senere samme dag.

I dag står vi overfor nye, felles utfordringer. Det er urolig i Europa, vi har krig i Ukraina. Det har fått store konsekvenser på mange måter, også for dere i Yara. Det er en alvorlig trussel mot verdens matproduksjon, og Yaras misjon – å skaffe nok mat til verdens folk på en klimavennlig måte – har blitt både viktigere og kanskje også vanskeligere, sa Kronprins Haakon. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook