Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Sverige

I dag innledet Kronprinsparet en offisiell reise til Sverige. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel er vertskap for besøket, som bidrar til å styrke det gode forholdet mellom landene.

02.05.2022

- Jeg vil påstå at Sverige og Norge er verdens beste naboer, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon da han holdt besøkets første tale. Han pekte både på lang felles grense, felles historie og nært økonomisk samarbeid. - Men jeg tror det først og fremst handler om at vi forstår hverandre. Vi deler et sterkt verdi- og interessefellesskap. Vi samarbeider lett, og i stort er vi enige om hva et godt samfunn er, konkluderte Kronprinsen.

Kronprinsparet ble ønsket velkommen av Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel ved Haga slott, Kronprinsesseparets offisielle bolig. Anders Wiklund / NTB

Sterkere sammen

Sett under ett, er Norden verdens 12. største økonomi, og å styrke samarbeidet rundt grønne, kunnskapsbaserte løsninger er det viktigste formålet med besøket. Flere hundre norske og svenske virksomheter deltar på seminar og møter disse dagene for å styrke samarbeidet på områder som energi, transport, helseteknologi og landbruk. Kronprinsparet ledsages av næringsminister Jan Christian Vestre, og næringslivsdelegasjonen teller over 300 deltakere.

"Sammen kan Sverige og Norge nå ut til enda flere markeder, og ta en lederrolle innen bærekraftige løsninger globalt. Kronprins Haakon.

Stor næringslivssamling

Først på programmet sto et stort seminar ved Karolinska Institutet der representanter for norsk og svensk næringsliv kom sammen for å utveksle kunnskap og knytte kontakter.

Både Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon pekte på de store mulighetene som ligger i norsk-svensk samarbeid da de talte under åpningen av næringslivsseminaret "Norge og Sverige - sterkere sammen enn hver for seg". Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

Norge har mye å lære av Sverige, som ligger på 2. plass av 132 land på "Global Innovation Index".

- Det er rett og slett imponerende, og vi har stor respekt for Sveriges rolle som verdensledende innen innovasjon, sa Kronprinsen. - Sammen kan Sverige og Norge nå ut til enda flere markeder, og ta en lederrolle innen bærekraftige løsninger globalt.

Her er hele Kronprinsens tale

Norsk og svensk næringsliv er utfyller hverandre på flere områder og et styrket samarbeid vil åpne nye muligheter - både bilateralt og overfor andre land. Dette var også temaet da næringslivsledere kom sammen på den norske ambassaden i ettermiddag, og Kronprins Haakon fikk anledning til å overvære samtalene.

Fra Karolinska dro følget til Kulturhuset i Stockholm der leselyst og litteratur sto i sentrum. På veien ble det et hyggelig møte med nordmenn bosatt i området.

Utenfor Kulturhuset møtte Kronprinsparet barn og andre nordmenn bosatt i Stockholm. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Modig litteratur for unge

Både Sverige og Norge har forfattere i verdensklasse som forteller historier om sentrale spørsmål i vår tid. Barne- og ungdomslitteraturen er tar opp viktige og til tider kontroversielle tema. God litteratur for unge sikrer leselysten for framtiden - og bidrar til økt forståelse på tvers av generasjoner, kulturer og landegrenser.

På Kulturhuset i Stockholm møtte det kongelige følget barn til en samtale om bøker. Flere av forfatteren Anna Fiskes bøker er oversatt til svensk - blant annet "Hvordan man begynner på skolen", og Elias Våhlunds "Håndbok for superhelter" er utgitt i Norge. Både Fiske og Våhlund deltok i samtalen med barna i dag, og barna hadde lest bøkene på forhånd.

I samtale med barn om bøker på Kulturhusets bibliotek. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

Kulturhuset arrangerte også bransjetreff i samarbeid med NORLA - Norwegian Literature Abroad. Målet er å presentere flere norske forfattere for det svenske markedet og samtidig hente flere svenske utgivelser hjem til Norge. De kongelige avla et besøk hos forlagsfolkene og lyttet til en panelsamtale om "Den modige ungdomslitteraturen".

Lunsj på Stockholm slott

Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia av Sverige holdt lunsj for Kronprinsparet på Stockholm slott, og både Kronprinsesse Victoria, Prins Daniel, Prins Carl Philip og Prinsesse Sofia var til stede.

Kong Carl Gustaf, Dronning Silvia, Kronprinsesse Victoria, Prins Daniel, Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit, Prins Carl Philip og Prinsesse Sofia var alle til stede til lunsj på Stockholm slott. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB

Mottakelse

I kveld var Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit vertskap for en mottakelse ved Norra Latin i samarbeid med den norske ambassaden i Stockholm og Innovasjon Norge.

Kronprinsparet ønsker velkommen til kveldens mottakelse. Kronprinsen kunne fortelle at Kronprinsessens kjole ble laget av den svenske veversken og moteskaperen grevinne Ebba von Eckermann, som døde i 2018, 96 år gammel. Foto: Annika Byrde, NTB

Kronprinsen og Kronprinsessen holdt velkomsttalen sammen. De takket for den varme velkomsten som har blitt dem til del, og Kronprinsesse Mette-Marit understrekte hvor viktig det nordiske samarbeidet er.

- Med det mørke bakteppet vi alle nå lever med gjennom krigen i Ukraina har vi blitt minnet om viktigheten av å stå sammen for våre verdier og demokratiske prinsipper, sa Kronprinsessen.  - Det nordiske samarbeidet – og samholdet mellom oss – er kanskje viktigere og mer verdifullt enn noen gang. 

"Vi håper vi kan bidra til at mennesker og idéer finner hverandre – for å skape noe enda bedre sammen". Kronprinsesse Mette-Marit. 

Les hele Kronprinsparets tale (og historien om Kronprinsessens kjole)

Omlag 600 gjester deltok på mottakelsen - representanter for norsk og svensk næringsliv, institusjoner, diplomati og kultur. Også det musikalske innslaget i kveld var et eksempel på norsk-svensk samarbeid og innovasjon. Norske Musti og svenske Jelassi er kjente artister på hver sin side av grensen, og sammen har de utgitt låten "Fuego" som kombinerer tre språk - svensk, norsk og spansk. På scenen hadde de med seg dansere fra Fryshuset i Stockholm.

Norsk sjømat sto på menyen under mottakelsen, og De kongelige møtte kokkene for en liten prat og en smaksprøve eller to. Foto: Annika Byrde / NTB

I morgen fortsetter besøket i Stockholm, før det avsluttes i Gøteborg på onsdag.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook