Hopp til hovedinnhold

Innholdsrik dag i Stockholm

Næringsliv, havets helse, ungdom, entreprenørskap og digital kultur. Temaene var mange under Kronprinsparets andre dag i Sverige, men betydningen av norsk-svensk samarbeid gikk som en rød tråd gjennom programmet.

03.05.2022

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen startet dagen på åpningen av et næringsseminar. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel var også til stede på seminaret, som fokuserte på digitalisering og bruk av kunstig intelligens i utviklingen av grønne og sirkulære løsninger. Samarbeid og kunnskapsdeling på områder som havvind og batteri ble løftet fram som aktuelle eksempler.

Kronprins Haakon, Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel lytter til innlegg under et seminar om norsk-svensk næringssamarbeid på Hotel at Six i Stockholm. Foto: Annika Byrde / NTB

Havets helse

Hvordan kan Norge og Sverige arbeide sammen for en bærekraftig framtid for verdens hav? Det var det overordnede temaet for havseminaret på Kungliga Vetenskapsakademien i formiddag. Både Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon har engasjert seg spesielt for havets helse, og begge inntok talerstolen i vitenskapsakademiet i dag.

Les hele Kronprinsens innlegg (på engelsk)

Hvorfor skal vi engasjere oss i havet?
Gjennom flere tusen år har havet gitt oss mat, arbeid og en port mot verden. Havet bringer oss i kontakt med hverandre, med naturen - og med oss selv, sa Kronprins Haakon.

- Og havet er fullt av potensial. Havet kan hjelpe oss å løse noen av våre viktigste utfordringer. Det kan gi oss mat og matsikkerhet for verdens voksende befolkning. Havet er en kilde til fornybar energi. Så mye som 21 % av løsningene vi trenger for å kutte utslippene av klimagasser er knyttet til havet.

- Men det forutsetter et hav i balanse, sa Kronprins Haakon og oppfordret til kunnskapsbasert innsats for havets helse.

"We need to bring the ocean back into balance, and through that the world back into balance. We have a collective opportunity and responsibility to protect the seas. As we unite behind the science, let’s take care of the ocean – and thereby take care of ourselves." Kronprins Haakon

Både Kronprinsesseparet og Kronprinsparet var til stede under dagens havseminar. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff.

Besøk på Fryshuset

Stiftelsen Fryshuset arbeider med ungdom som står i fare for å falle utenfor. Stiftelsen har tatt navn etter det tidligere kjølelageret som var deres første lokale, og nettopp her møtte det kongelige følget unge og voksne for omvisning og orientering om virksomheten.

Fryshuset tar de unge på alvor og gir dem mulighet til å utvikle seg, til å lære og oppleve mestring og fellesskap. Det gir økte muligheter for å gjøre det godt senere i livet og forebygger utenforskap. Her får alle et tilbud, enten de brenner for idrett, musikk, dans, skating eller noe annet. De kongelige fikk også høre om prosjektet "Tilsammans för Sverige" som handler om inkludering på tvers av religioner.

Kronprins Haakon og Prins Daniel møtte ungdommer som spilte basketball under et besøk til Fryshuset i Stockholm. Foto: Annika Byrde / NTB 

Flere ulike aktører bidrar til å forebygge utenforskap blant unge, og gjennom samarbeid om gode tiltak er det mye å lære. Samarbeidet mellom Fryshuset i Stockholm og Forandringshuset i Oslo er et godt eksempel på erfaringsutveksling over landegrensene.

Norrsken Stockholm

Etter lunsj med ungdommene på Fryshuset, reiste Kronprinsparet og Kronprinsesseparet til Norrsken Stockholm. Dette er Europas største (kontor)fellesskap for gründere og oppstartsbedrifter innen tech og sosialt entreprenørskap.

Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit, Prins Daniel og Kronprinsesse Victoria besøker Norrsken i Stockholm. Foto: Annika Byrde / NTB

Følget tok turen gjennom den gamle trikkestallen som er gjort om til trivelig arbeidslokale, før Lisen Oliw fra Norrsken Foundation fortalte om hvordan Stockholm har tatt en lederrolle i det internasjonale oppstartsmiljøet. Anders Mjåset fra Mesh i Norge kunne fortelle om økt finansering og internasjonal suksess også i norske oppstartsmiljøer.

Fysisk møteplass for digital kultur

Kronprinsen avsluttet dagens program på kulturhuset Space - en fysisk møteplass for den digitale generasjonen. Her kombineres viktige elementer i digital kultur, som gaming, musikk, innholdsproduisjon og digital know-how under samme tak.

En del av virksomheten handler om å utdanne kodere innenfor rammen av ”Spaceakademiet”. Space har gode lokaler og utstyr for gamere og ser en sammenheng mellom gaming og koding. Det er et stort behov for kodere, og opplæringen som gis på Space er med på å dekke et viktig behov i svensk næringsliv. De kongelige fikk møte både unge kodere og representanter for bedrifter som kunne fortelle om sine behov for nettopp denne kompetansen.

Bransjetreff

I en annen del av Space var årets vinnere av prisen "20 under 30" samlet. Den nordiske musikkprisen ble delt ut for fjerde gang under by:Larm i september 2021, og arrangerte årets faglige samling i Stockholm. Alle vinnerne er under 30 år og har utmerket seg spesielt, gjerne med digitale prosjekter, strategier og kampanjer. Prisen legger vekt på betydningen av nordisk samarbeid og hvor sentrale talentene er for musikkbransjens framtid.

Da Kronprins Haakon, Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel sluttet seg til forsamlingen, var artistene Musti og Jelassi klare på scenen for en samtale om styrken i samarbeid, og de fikk også med seg en diskusjon rundt framtidens musikkindustri.

I morgen reiser Kronprinsen til Gøteborg for siste del av besøket til Sverige.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook