Hopp til hovedinnhold

Dronningen utnevnt til Æreshåndverker

Hennes Majestet Dronningen er utnevnt til Æreshåndverker av Oslo Håndverks- og Industriforening. Dronningen er den første som mottar denne æresbevisningen og overrekkelsen av diplomet fant sted under en audiens på Det kongelige slott i ettermiddag.

06.05.2022

- Dronningen har gjennom sin tid engasjert seg og lagt ned mye godt håndverk i arbeidet med å ivareta og fornye vår felles kulturarv. Dronningen har gjennom sine valg av flinke fagarbeidere, klær, smykker og sin kunstinteresse satt søkelys på fagkompetanse, kvalitet, godt håndverk og gjenbruk av materialer og bygninger. Et fokus som fremmer yrkesopplæringen, rekruttering, bærekraft og status for godt håndverk og tradisjon. Det er en glede for meg å utnevne Dronningen Æreshåndverker – som den første i sitt slag, sa styreleder Bjørn-Gunnar Eliasen i Oslo Håndverks- og Industriforening da han overrakte æresbevisningen til Dronningen.

Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) er Norges eldste næringsorganisasjon. Siden 1838 har foreningen arbeidet for å ivareta kvaliteten i fagopplæringen, fremme håndverkernes fagkompetanse og styrke deres posisjon i samfunnet. 

Utdannet innen kjole- og draktsøm

- Dette med å fremheve yrkesfagene har ligget meg nært på hjertet hele livet, sa Dronning Sonja da hun takket for utnevnelsen.

Etter fullført realskole på Ris i Oslo i 1954 utdannet Dronning Sonja seg innen kjole- og draktsøm ved Oslo yrkesskole. Deretter reiste hun til Sveits og tok eksamen ved l'Ecole Professionelle de jeunes Filles i Lausanne. Undervisningen omfattet blant annet motetegning.  

Senest ved utdelingen av Dronning Sonjas Skolepris til Sandnessjøen videregående skole i desember i fjor trakk Dronningen frem viktigheten av yrkesfagene i samfunnet.

Dronningen har et stort engasjement for håndverksfagene, kunst og kultur. I 2020 besøkte hun Hjerleid handverksskole på Dovre som utdanner blant annet smeder, treskjærere og andre håndverksyrker med lange tradisjoner. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff.

Det er styret i Oslo Håndverks- og Industriforening som har innstilt Dronningen til å bli Æreshåndverker for 2022. Utnevnelsen av Æreshåndverker er innstiftet for å hedre en person om har utmerket seg innenfor sitt felt, gjort en betydelig innsats for samfunnet generelt og/eller håndverksfagene spesielt. Dette i kraft av sitt arbeid og/eller sitt personlige engasjement.

Oslo Håndverks- og Industriforening mener «Godt Håndverk» har noen felles kjennetegn som kan gjenkjennes og anerkjennes på tvers av yrker, og utover håndverkerstanden. Disse er blant annet engasjement og integritet i utøvelsen, et ønske om å gjøre gagns arbeid til nytte for samfunn og enkeltmennesket, og en høy etisk og moralsk standard.

Æreshåndverkeren blir ved utnevnelsen «opphøyd» til å bli en del av håndverkerstanden.

Dronningen ga i ettermiddag audiens for Oslo Håndverks- og Industriforening(OHIF) i anledningen utnevnelsen til årets Æreshåndverker. Fra venstre: Kommunikasjonssjef Hilde Bergh, styreleder Bjørn-Gunnar Eliasen, Dronningen og administrerende direktør Eivind Andersen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook