Hopp til hovedinnhold

Delte ut Kong Olav Vs kreftforskningspris

Håvard E. Danielsen ble i dag hedret med Kong Olav Vs kreftforskningspris for 2022. Hans Majestet Kong Harald overrakte prisen under en høytidelig seremoni i aulaen ved Universitetet i Oslo.

09.05.2022

Danielsen er genetiker, professor ved universitetene i Oslo og Oxford og leder av Institutt for kreftgenetikk og informatikk ved Oslo universitetssykehus. Han mottar prisen for arbeidet med bruk av kunstig intelligens for å gi pasienter svært presise prognoser.

I sin tale fortalte Danielsen om motivasjonen for forskningen sin. Han takket Kreftforeningen og trakk frem hvor viktig foreningen er for kreftforskning og mange av de som på ulike måter berøres av kreft. 

Generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross, Kong Harald, professor Håvard E. Danielsen og styreleder i Kreftforeningen Geir Riise under den høytidelige seremonien i Universitetets aula. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Den høytidelige seremonien i Universtetet i Oslos aula ble startet med et kunstnerisk innslag ved Mannskoret. Koret mistet sin forrige dirigent til kreft i 2016, og fra scenen fortalte et av korets medlem om hvordan det påvirket korsamlingene og fellesskapet.

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen ønsket velkommen, før Sunniva Gylver holdt en sterk appell. 

Sunniva Gylver fortalte om sin hverdag som prest og sorgarbeider i møte med mennesker som rammes av blant annet kreft. Og hun fortalte om livet som pårørende. I fjor sommer mistet hun sin mann til kreft etter ett års sykdom. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

Styreleder Geir Riise i Kreftforeningen ga juryens begrunnelse for hvorfor Danielsen ble tildelt årets pris. Kong Harald overrakte diplomet fra scenen. 

Operasangeren Silvia Moi, som også er prisvinnerens svigerdatter, overrasket publikum og Danielsen selv med en musikalsk opptreden. 

Kong Olav Vs kreftforskningspris deles hvert år ut til en kreftforsker eller en forskergruppe som har bidratt til å fremme den norske kreftforskningens kvalitet og omfang. Prisen deles i år ut for 30. gang og er på 1 million kroner.

Mannskoret opptrådte under seremonien. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook