Hopp til hovedinnhold

Velkommen tilbake til Dronningparken

Den 18. mai åpner Dronningparken igjen. Vi er spesielt glade over å kunne vise fram den restaurerte formalhagen utenfor Slottets søndre fløy.

16.05.2022

Anlegget sto ferdig til sesongen i fjor, men har nå blitt supplert med tidsriktige benker, og en flott krukke danner blikkfang.

Et historisk anlegg

Ved Det kongelige slotts søndre fløy lå det i tiden rundt 1920 et elegant hageanlegg med symmetrisk anlagte grusganger, formklippede busker og sirlige blomsterbed på rekke og rad. Dette anlegget stod i tydelig kontrast til den romantiske landskapsparken rundt Slottet for øvrig.  

Hagemoten hadde endret seg tidlig på 1900-tallet. Landskapsstilen som dominerte hagekunsten på 1800-tallet ble forlatt til fordel for en ny, formal stil med referanse til hageanlegg fra barokken og renessansen. Geometrisk utformede parterrehager og formklippede busker dukket igjen opp i parker og hager. 

Slottsgartneriet har iverksatt et arbeid med å synliggjøre ulike epoker i parkens lange historie.  I 2021 ble formalanlegget ved Søndre fløy gjenskapt, slik at besøkende i parken kunne spasere langs blomsterkvarterene slik de var for 100 år siden.

Slottets møbelsnekkere har laget nye benker - kopier av benkene som sto her for 100 år siden. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Til årets åpning av Dronningparken er anlegget komplettert med kopier av de opprinnelige, hvitmalte benkene – laget ved Slottets eget snekkerverksted.

Krukkekunst

Formalhagen har også fått et vakkert tilskudd i from av en krukke laget av kunstkeramikeren Gunhild Rudjord. Anlegget som er gjenskapt er fra 1920-tallet - og det er nettopp denne kunsthistoriske perioden, og særlig jugendbyen Ålesund, som har inspirert kunstneren til krukkens dekor.

Kunstkeramikeren Gunhild Rudjord har laget krukken som har fått fast plass i Dronningparken. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Gunhild Rudjord er opprinnelig fra Trondheim, men bor og jobber veTommerup Keramiske Værksted i Danmark.

Åpen park

Dronningparken er den eldste delen av Slottsparken, med en historie som går tilbake til 1751. I motsetning til resten av Slottsparken, er denne delen bare åpen i sommerhalvåret – fra 18. mai til 1. oktober – fra 07.00 om morgenen til 20.00 om kvelden.

Les mer om Dronningparken

Hjelp oss å ta vare på parken

Tusenvis av mennesker besøker Slottsparken hver dag. Dette er vi veldig glade for! Vi er også glade for at dere bidrar til å ta vare på parkanleggene ved at dere er skånsomme når dere bruker dem.

Vi minner om at det ikke er tillatt å grille i parken, og at hunder alltid skal holdes i bånd. Vi ber også om at dere som jogger i parken holder dere til grusgangene, og at alle tar hensyn til parkens blomster og trær.

Parkens trivselsregler

Sommerliv i Slottsparken. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

 

Fakta

Fakta om Slottsparken

Størrelse: 220 dekar
Omfatter omlag 1000 trær.

Slottsparken ble anlagt mellom 1824 og 1860, parallelt med Slottet som sto ferdig i 1849. Den eldste delen av parken kalles "Dronningparken" og har en historie som park helt tilbake til 1751.

Slottsparken har tre vannspeil på ca. 5200 kvadratmeter. De rommer ca. fem millioner liter vann. En del av Slottsparken er omlagt til blomstereng. Arealet tilsvarer seks fotballbaner.

Åpningstider

Det aller mest av Slottsparken er åpen hele døgnet, hver dag. Dronningparken er åpen om sommeren. Sesongen varer fra 18. mai til 1. oktober, fra 07.00 om morgenen til 20.00 om kvelden.

Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.
Fakta

Slottsparken på Facebook

Slottsparken har sin egen side på Facebook. Her finner du bilder av parken gjennom årstidene, innblikk i parkens historie, informasjon om nye planer og pågående arbeider.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken - eller interessert i hvordan en slik stor bypark drives.

Kuleløk (Allium) i Dronningparken, Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Fakta

Slottsparken på Instagram

Du kan også følge Slottsparken på instagram. Her finner du flere bilder av parkens blomster og trær. Mye deles både til Instagram og Facebook.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken eller setter pris på trær og blomster generelt.

Blomstrende kirsebær i Kronprinsesse Märthas hage. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook