Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen krysser Grønlandsisen

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon la i går ut på en formidlingsekspedisjon over Grønlandsisen. Ekspedisjonen har som mål å bidra til å spre kunnskap om polarhistorie og den viktige naturvitenskapelige forskningen som foregår i Arktis.

20.05.2022

Kronprinsen er invitert med som ekspedisjonsmedlem av UiT Norges Arktiske universitet. Universitetet har lang tradisjon for arktisk forskning og formidling, og gjennom formidlingsekspedisjonen «Over den store bre» markerer de at det er 50 år siden den offisielle åpningen av universitetet og 150 år siden Tromsø Museum ble opprettet. 

– Det er hyggelig å bli invitert av UiT til å være med på ekspedisjonen, og en fantastisk måte å markere at det er femti år siden min bestefar åpnet universitetet. Dette er en formidlingsekspedisjon, der vi skal snakke om polarhistorie, arktisk friluftsliv og klimaforskning, temaer jeg er opptatt av og synes er viktig, sa Kronprinsen da han i ettermiddag ankom Ilulissat vest i Grønland (Kalaallit Nunaat). 

Før Kronprinsen og ekspedisjonen dro opp på Grønlandsisen besøkte de Isfjordsenteret i Ilulissat. Der fikk de blant annet en orientering om klimaforskningen i Grønland. Foto: Ane Mette Sandgreen, Avannaata kommune.

Skal samle snøprøver

Ved hjelp av kite og ski skal ekspedisjonsmedlemmene krysse hvite vidder oppå opp mot 3000 meter tykk innlandsis. Kronprinsen deltar på den første delen av formidlingsekspedisjonen.

Den starter på innlandsisen ved Ilulissat på vestkysten av Grønland (Kalaallit Nunaat), går over Grønlandsisen og kommer ned ved Daneborg på østkysten i begynnelsen av juni.

 Vi skal opp på isen og først 800 kilometer inn til EastGRIP. Jeg gleder meg til å treffe forskerne der og lære mer om den forskningen de gjør på klima og issmeltingen her i Grønland, før vi reiser videre mot østkysten.

Ved hjelp av kite og ski skal ekspedisjonsmedlemmene krysse innlandsisen i Grønland fra vest til øst. Underveis skal de besøke forskningsstasjonen EastGrip som forsker på blant annet issmeltingen. Foto: UiT Norges arktiske universitet.

Formålet med ekspedisjonen er å formidle kunnskap og innsikt om arktisk natur, forskning og polarhistorie. Ekspedisjonsruten går via forskningsstasjonen EastGRIP midt oppe på innlandsisen.

Underveis vil ekspedisjonen ta jevnlige snøprøver som skal leveres til klimaforskere på EastGRIP. Der jobber et internasjonalt forskerteam, som borer seg gjennom den mellom 2 og 3 kilometer tykke isen. Kunnskap fra denne forskningen vil være viktig for å kunne forstå hvor mye is som vil forsvinne fra Grønland med et varmere klima.

Se kart og følg ekspedisjonen daglig på UiTs nettside.

Besøkte Isfjordsenteret i Ilulissat

Før ekspedisjonslaget begir seg ut på Grønlandsisen, besøkte de det nyåpnede Isfjordsenteret i Ilulissat.

Der møtte Kronprinsen klimaforskerne Dorthe Dahl-Jensen, professor ved Københavns universitet, og Kerim Hestnes Nisancioglu, professor i klimadynamikk ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning, og Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitetet. Forskerne er tilknyttet forskningsstasjonen EastGRIP (East Greenland Ice-Core Project) som Kronprins Haakon skal besøke under ekspedisjonen.

Før Kronprinsen la ut på formidlingsekspedisjonen møtte han blant andre forskerne Iben Koldhoft, forsker og professor Kerim Hestnes Nisancioglu, rektor ved UiT Norges arktiske universitet Dag Rune Olsen, forsker Dorthe Dahl-Jensen og Sune Olander Rasmussen. Forskerne er tilknyttet forskningsstasjonen EastGrip. Foto: Det kongelige hoff.

På Isfjordsenteret orienterte de ekspedisjonsmedlemmene om forskningen som nå foregår på innlandsisen. De overleverte også oppdraget om å samle snøprøver til forskerne på EastGRIP til Dag Rune Olsen, rektor ved UiT.

I anledning besøket til Grønland (Kalaallit Nunaat) møtte Kronprinsen også borgermester i Ilulissat Palle Jeremiassen og kommunaldirektør Nick Nielsen som ga en orietering om Grønland på rådhuset. 

Overlevering av oppdrag for å samle snøprøver fra forskerne Dorthe Dahl-Jensen og Kerim Hestnes Nisancioglu fra EastGrip. Foto: Erik Abild, Det kongelige hoff.

Ekspedisjonen ledes av Harald Dag Jølle, som er polarhistoriker ved Norsk Polarinstitutt og UiT.

I tillegg inngår Vegard Ulvang (Universitetet i Tromsø), Kunuk Lennert (Universitetet i Tromsø), Markus Landrø (Universitetet i Tromsø og NVE) og Ronny Finsås (ekspedisjonsguide), i tillegg til Kronprinsen og en livvakt fra Den kongelige politieskorte som ekspedisjonsmedlemmer.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook