Hopp til hovedinnhold

Abelprisen 20 år

Hans Majestet Kongen overrakte den prestisjetunge Abelprisen til den amerikanske matematikeren Dennis Parnell Sullivan i dag. Han mottok prisen for sitt matematiske arbeid innen topologi.

24.05.2022

Dennis Parnell Sullivan mottok Abelprisen for 2022 “for hans banebrytende bidrag til topologien i bredeste forstand, og særlig dens algebraiske, geometriske og dynamiske aspekter”.

Prisutdelingen fant sted i Akademiets hus i Oslo. I forkant av seremonien tok Kong Harald imot prisvinneren i audiens på Det kongelige slott.

Kong Harald tok imot Dennis Parnell Sullivan i audiens på Slottet tidligere på dagen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Endret landskapet inne topologien

«Topologien oppsto på slutten av det 19. århundre som en ny og kvalitativ tilnærming til geometri,» skriver Det Norske Videnskaps-Akademi på sine sider og forklarer videre:

«Feltet undersøker egenskapene til objekter som ikke endrer seg når de blir deformert. For en topolog er dermed en sirkel og en firkant det samme, men overflaten på en kule og overflaten på en smultring er forskjellige. Topologien har vært av uvurderlig betydning både innen matematikken og utenfor, og har fått bred anvendelse innen så ulike felt som fysikk, økonomi og datavitenskap.»

Kong Harald deler ut Abelprisen til den amerikanske matematikeren Dennis P. Sullivan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas leste opp komiteens begrunnelse. Komiteen beskriver Sullivan som et karismatisk og livlig medlem av matematikersamfunnet, som har oppdaget dype forbindelser mellom en imponerende rekke av matematikkens områder.

Dennis P. Sullivan har vært tilknyttet en rekke universiteter, blant annet som professor ved State University of New York, Stony Brook, der han nå er Distinguished Professor.

Begrunnelsen

20 år siden opprettelsen

Abelprisen er oppkalt etter Niels Henrik Abel, Norges største matematiker gjennom tidene. Den deles ut hvert år, og Det Norske Videnskaps-Akademi er ansvarlig for tildeling til prisvinner.

Abelprisen finansieres av den norske regjeringen og ble opprettet av Stortinget i 2002, i forbindelse med 200-årsjubileet for Abels fødsel.

Programleder Haddy Njie avslutter prisutdelingen med å synge "Everything must change". Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook