Hopp til hovedinnhold

Besøkte Festspillutstillingen

Hennes Majestet Dronning Sonja besøkte i dag åpningen av Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall. Billedkunstner og filmregissør Lene Berg er årets festspillutstiller.

26.05.2022

Festspillutstillingen er en del av programmet under Festspillene i Bergen. 

På trappen utenfor Bergen kunsthall ønsket direktør ved Bergen Kunsthall Axel Wieder velkommen og introduserte årets Festspillutstiller.

Dronningen var til stede under åpningen av årets festspillutstilling i Bergen Kunsthall. Foto: Sara Svanemyr.

Lene Berg har studert filmregi ved Dramatiska Institutet i Stockholm, og har regissert fire langfilmer, i tillegg til et stort antall kunstvideoarbeider og kortfilmer.

I Festspillutstillingen presenterer Berg et omfattende nytt prosjekt med tittelen Fra Far, som tar utgangspunkt i arven etter faren Arnljot Berg. Arnljot Berg var filmregissør og forfatter. Med utgangspunkt i sitt komplekse forhold til farens liv og virke viderefører kunstneren i prosjektet sin interesse for minner og undersøker deres sammenfiltring med bredere sosiopolitiske spørsmål på et personlig nivå. 

Festspillutstiller Lene Berg viser Dronningen rundt i utstillingen, som består av en serie film- og lydverk som utfolder seg i fem deler gjennom hovedgalleriene i Bergen Kunsthall. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

Lene Berg var ni år gammel da hennes far ble arrestert i Paris i 1975 og fengslet for drapet på hans kone og Lenes stemor. Det dramatiske barndomsminnet er utgangspunktet for utstillingen, som gjennom fil og lydarbeider, kombinert med scenografiske elementer, utfolder seg i kunsthallens utstillingssaler.

Dronningen ble vist rundt i utstillingen av Festspillutstiller Lene Berg, direktør for Bergen kunsthall Axel Wieder og styreleder Julie Andersland. Dronningen møtte også Damla Kilickiran, en svensk kunstner bosatt i Norge som også stiller ut i Bergen Kunsthall. Åpningen ble avsluttet med lunsj. 

Prosjektet "Fra Far" er basert på materiale Lene Berg har arvet fra sin far, filmskaperen og forfatteren Arnljot Berg. Foto: Råmateriale til "Fra Far". Lene Berg, 2021-2022.

Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtidskunstutstillinger. Kunstneren velges av Bergen Kunsthalls kuratoriske stab og har vært vist ved Bergen Kunsthall hvert år siden 1953.

Utstillingen er en del av Festspillene i Bergen, som i år arrangeres for 70. gang. Fra 25. mai til 8. juni kan publikum oppleve et bredt tilbud av musikk, kunst og andre arrangementer på en rekke arenaer.  

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook