Kronprinsen tilbake fra Grønland
I dag vendte Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon hjem etter å ha krysset Grønlandsisen med ski og kite. Kronprinsen har deltatt i UiT Norges Arktiske Universitets formidlingsekspedisjon.
De siste to ukene har ekspedisjonens medlemmer lagt bak seg 1228 kilometer fra Ilulissat i vest til Daneborg i øst. Kronprinsen avsluttet turen ved den østlige brekanten.
- Det var fantastisk, og jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å være med og oppleve dette, sa Kronprins Haakon under pressemøtet ved ankomst i dag.
Formidlingsekspedisjonen har som formål å spre kunnskap om polarhistorien og om den viktige forskningen som foregår i Arktis.
- Når du står der på isen virker den nesten uendelig, sa Kronprinsen. - Men det er den ikke. Det går an å bevege seg over den bare ved hjelp av vinden i løpet av en to ukers tid. Det virker utrolig at det går an, men vi mennesker påvirker den enorme ismassen. Den er ikke større enn den er, og vi må ta vare på den. Den smelter fort, og det er menneskeskapte klimaendringer som er årsaken til det.
Det er mulig å tilbakelegge store avstander med kite i løpet av en dag - om vinden er riktig, terrenget flatt og snøforholdene gode. Foto: Markus Landrø, UiT.
Det var spesielt interessant å snakke med forskerne på EastGRIP, fortalte Kronprinsen. Den danske forskningsstasjonen borer en iskjerne gjennom den nordøstgrønlandske isstrømmen for å høste kunnskap om isstrømmens dynamikk og fortidens klima. Kunnskapen er viktig for å kunne vurdere hvor mye is som vil ende opp i havet etterhvert som klimaet blir varmere.
Underveis har ekspedisjonen samlet inn snøprøver som ble overlevert til forskerne under besøket til EastGRIP.
Alle deltakerne dro pulker med utstyr. Foto: Ekspedisjonsguide Ronny Finsås
Ekspedisjonen opplevde nattetemperaturer ned mot 30 minusgrader og vind opp mot 20 meter i sekundet. Foto: Vegard Ulvang, UiT
Ekspedisjonen fortsetter
Ekspedisjonen er over for Kronprinsen. Men resten av deltakerne gir seg i kast med en ny etappe. Ferden går ned fra breen og sørover langs østkysten fra Daneborg til Antarctichavn. Dette er et område der flere norske fangstfolk og forskere overvintret i mellomkrigstiden, og det er stadig fangsthytter og andre kulturminner å se.
- Det har vært utrolig gøy å være sammen med så kunnskapsrike og flinke mennesker underveis, sa Kronprinsen. - Jeg kunne ikke gjort dette uten dem. Foto: Vegard Ulvang, UiT
Følg ekspedisjonen videre: Ekspedisjonsdagbok - UiT i Arktis
Aktuelle saker
Finalekonsert i Prinsesse Astrid internasjonale musikkpris
Tre unge fiolinistar i verdsklasse stod på scena med Trondheim Symfoniorkester & Opera i går kveld. Prinsesse Astrid, fru Ferner gratulerte finalistane i ei videohelsing som blei vist under utdelinga.
Kronprinsparet i Midtre Gauldal og Trondheim
Fylkesturen fortsatte med besøk til kommunene Midtre Gauldal og Trondheim. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet fikk et innblikk i livet på bygda og i by i Trøndelag.