Hopp til hovedinnhold

Åpningsmiddag på Nasjonalmuseet

I helgen åpner dørene til det nye Nasjonalmuseet. Hennes Majestet Dronningen og Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var i kveld til stede under en offisiell middag for å markere åpningshelgen. 
 

10.06.2022

Kronprinsesse Mary av Danmark var sammen med Dronnningen og Kronprinsparet til stede under åpningsmiddagen, i forbindelse med sitt offisielle besøk til Norge i dag. Statsminister Jonas Gahr Støre, kulturminister Anette Trettebergstuen og andre regjeringsmedlemmer var også blant de rundt 150 gjestene som var bordsatt i Salongen i det nye Nasjonalmuseet.

Kronprinsesse Mary av Danmark, Dronning Sonja, Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit før festmiddagen. Foto: Sara Svanemyr. Det kongelige hoff.
I vestibylen ble gjestene ønsket velkommen av styreleder for Nasjonalmuseet, Maria Moræus Hansen. Bandet Isák stod for musikk idet gjestene kom inn i bygget.

Omvisning

Før middagen fikk gjestene en omvisning i noen utvalgte saler i museumsbygget på den gamle vestbanetomten i Oslo.

I det nye Nasjonalmuseet kan man for første gang oppleve verk fra ulike deler av museets samling under samme tak. Museet rommer nesten dobbelt så store utstillingsarealer som de gamle museumsbygningene. 

Nasjonalmuseets samlingspresentasjon vises i 86 rom over to etasjer. Rundt 6500 verk blir presentert, og omfatter kunst, kunsthåndverk, arkitektur og design, fra oldtiden og frem til i dag.

I rom 31 er samlingens kongelige drakter og kjoler utstilt. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

I rom 30 En motenasjon i vekst fikk Dronningen, Kronprinsparet, Kronprinsesse Mary og resten av gjestene høre mer om norsk samtidsmote. Til åpningen av det nye museet er Per Spook og Peter Dundas viet særlig oppmerksomhet i dette rommet, begge med internasjonale karrierer. 

Gjestene fikk i rom 31, To dronninger møtes se den kongelige draktsamlingen som Nasjonalmuseet forvalter - bestående av drakter og kjoler fra Dronning Maud og Dronning Sonja. Forbindelsen mellom deres offisielle rolle og draktene er vektlagt. 

Museet er tegnet av arkitekt Klaus Schuwerk fra arkitektkontoret Kleihus + Schuwerk, og Statsbygg har vært byggherre. Bygget er sentralt plassert og synlig i bybildet, og samlingen skal gi et helhetlig perspektiv på vår nasjonale kunst- og kulturhistorie.

Statsminister Jonas Gahr Støre talte under middagen. Foto: Javad Parsa / NTB.

Under middagen talte statsminister Jonas Gahr Støre og Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo. Veslemøy Narvesen, Emilie Nicolas og strykere stod for kveldens musikalske underholdning. 

Åpningsseremoni i helgen

Lørdag 11. juni åpner Nasjonalmuseet dørene for publikum. Både Kongeparet og Kronprinsparet er til stede under åpningsseremonien som finner sted på Museumsplassen foran museet fra lørdag klokken 12.00.

I løpet av åpningsseremonien vil blant annet Dronningen Sonja og statsminister Jonas Gahr Støre holde taler.

Programmet avsluttes ved at Dronningen og museumsdirektør Karin Hindsbo klipper snoren for å markere åpningen av Nordens største kunstmuseum.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook