Hopp til hovedinnhold

Feiret Prinsessens myndighetsdag

I kveld inviterte regjeringen til festmiddag med kulturelle innslag på Deichman Bjørvika. – Tusen takk for denne fantastiske feiringen, sa Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra som delte opplevelsen med unge fra hele landet.

16.06.2022

Feiringen av Prinsessens myndighetsdag 21. januar ble utsatt til i dag og i morgen på grunn av pandemien. Kveldens festmiddag på Oslos hovedbibliotek var bursdagsgaven fra den norske regjeringen.

Møtt av de unge

Torshovkorpset spilte opp stemningen da alle gjestene ankom Anne-Cath. Vestlys plass utenfor biblioteket. Musikkorpset er trolig verdens eldste og største i sitt slag – et spesialkorps for barn og unge med særskilte behov, sammensatte lærevansker eller en annen utviklingshemming.

Prinsesse Ingrid Alexandra i følge med statsministeren på vei inn til regjeringens festmiddag. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Til slutt ankom Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med Kongeparet og resten av Kronprinsfamilien. Statsminister Jonas Gahr Støre, statsråd Trygve Slagsvold Vedum og ordfører Marianne Borgen i Oslo ønsket dem velkommen.

Torshovkorpset spiller på Anne-Cath. Vestlys plass utenfor Deichman Bjørvika. Foto: Sara Svanemyr

Utenfor inngangen ble Prinsesse Ingrid Alexandra introdusert til en gruppe på 25 unge representanter fra alle landets fylker – alle spesielt inviterte og engasjert i alt fra idrett, kulturliv, samfunnsliv til politikk og organisasjonsliv. Maria Gunilla Påve Wilks (22) fra Snåsa og Håvard Bergseng Rødsand (18) fra Bø i Vesterålen hilste på Prinsessen og ønsket velkommen og til lykke.

Kronprinsparet ankommer Deichman Bjørvika og feiringen av datterens myndighetsdag. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Unge artister og kunstnere satte sitt preg på feiringen. På vei inn i biblioteksbygningen fremførte de yngste jentene i Det Norske Jentekor vakker sang for Kongefamilien og vertskapet. På vei opp til festmiddagen i 5. etasje underholdt artisten Amanda Delara Nikman, kjent som Delara, «Nå er det oss» og skuespiller Ina Svenningdal leste teksten «Hei, Endelig hei», skrevet av Dag Tynes, som starter slik:

Hei, Endelig hei.
Endelig er vi sammen. Endelig er det oss.
Endelig kan vi feire deg, vår egen prinsesse.
Endelig kan vi dele en stund med deg, med gjester fra hele landet.

Dele en stund med de som har reist langt, og vi som har reist kort.
De som bor ved vannet og de som bor til fjells.
De som ligger i køyeseng og de som ligger i blomstereng.

En samling med mennesker og forskjellige historier,
pent stablet sammen i en hylle her på Deichman …

Den siste musikalske overraskelsen før middagen var sangen «No. 4 - Lite og stort» fremført av Det Norske Jentekor.

– En historisk dag

– Gratulerer med dagen! Dette har vi gledet oss til! Vi feirer både en helt vanlig bursdag – og en historisk dag for nasjonen, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin tale til Prinsesse Ingrid Alexandra under festmiddagen.

– Du ble født som den første kvinnelige tronarving i kongerikets historie. Nå har du passert 18 år og er myndig. Det er historisk, sa statsministeren videre.

Statsminister Jonas Gahr Støre holdt gratulasjonstale til Prinsessen. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Støre viste til at det var en urolig tid å bli myndig i, men at Prinsessen er bærer av en verdifull arv.

– I urolige tider har nasjonen lært å kjenne et kongehus som nettopp har visst hvordan er å gå inn i sin tid. Det har forstått sin rolle - som samlende og inkluderende … Og med varige verdier kombinert med denne fine, vare evnen til å fornye seg, og til å være i takt med tiden, sa Støre.

Prinsesse Ingrid Alexandra kikker bort på bestefar under statsministerens tale. Foto: Lise Åserud / NTB

Han ga Prinsessen et råd: Å gi mening til det uvanlige – som en dag å bli Norges Dronning – ved å hegne om det vanlige.

– Vær den du er. Kjenn landet ditt. Menneskene som bor her. Livene vi lever. Drømmene vi har. Frykten vi kan føle. Slik skaper du de båndene som knytter kongehus og folket sammen i nye generasjoner, sa Støre i sin gratulasjonstale.

Holdt takketale

Etter forretten holdt Prinsesse Ingrid Alexandra selv en tale der hun takket alle gjestene og alle som hadde bidratt til å gjøre kvelden til en opplevelse for alle til stede. En takk gikk også til statsministeren, stortingspresidenten og høyesterettsjustitiarius som hadde tatt imot og vist rundt da Prinsessen besøkte de tre statsmaktene dagen før 18-årsdagen i januar.

– Besøkene ble virkelig en påminnelse om hvor heldige vi er her i Norge. En påminnelse om demokratiet vårt, og det trygge styringssystemet vi har. Det vi nordmenn har bygd opp over lang tid, og som vi fortsetter å utvikle, og beskytte, hver dag, sa Prinsessen.

Prinsesse Ingrid Alexandra taler under regjeringens festarrangement. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Prinsesse Ingrid Alexandra sa også at hun følte seg veldig heldig som har fått vokse opp i et land der vi har tillit til hverandre.

Les hele Prinsessens tale

Ved Kongens bord

Det var over 200 til bords under festmiddagen – og gjester fra alle samfunnsområder med ulike interesser og livssyn.

Prinsesse Ingrid Alexandra satt ved Hans Majestet Kongens bord – sammen med stortingspresident Masud Gharahkhani, statsminister Jonas Gahr Støre, gründer Karen Dolva i No Isolation, tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen og artist Marie Ulven Ringheim, kjent under artistnavnet Girl in Red.

Under middagen bidro i tillegg artisten Eva Weel Skram, forfatter Lars Saabye Christensen, vandreteateret på Akershus og artisten Hkeem med kunstneriske innslag.

Feiringen av Prinsessens myndighetsdag fortsetter i morgen. Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen inviterer til gallamiddag på Slottet, og gjestelisten omfatter representanter fra det offisielle Norge, kongelige gjester fra Europa, samt familie og venner.

 

Prinsesse Ingrid Alexandra taler under regjeringens festarrangement. Foto: NRK

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook