Nasjonalt minnesmerke
Lørdag la 77 AUFere ned hver sin rose ved de 77 søylene som er reist ved Utøyakaia, og på den måten åpnet det nasjonale minnesmerket etter 22. juli-terroren. Kronprins Haakon var til stede under åpningen.
Det er gått 11 år siden de fatale terrorangrepene på regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya i 2011 der 77 mennesker ble drept. Lørdag 18. juni sto det nasjonale minnesmerket klart til å åpnes. Etter taler fra statsminister Jonas Gahr Støre, ordfører i Hole kommune Syver Leivestad og representanter fra Støttegruppa og AUF kunne endelig de fremmøtte, som bestod av overlevende, etterlatte, redningspersonell og naboer, iaktta det nye minnesmerket.
Det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia i Hole kommune. (Foto: Lise Åserud/NTB)
Minnesmerket er utformet med 77 smale søyler i bronse plassert i buer langs vannkanten. Den første buen er rettet mot solen slik den stod på himmelen på det tidspunktet da bomben eksploderte i regjeringskvartalet i Oslo. Den andre buen er rettet mot solen slik den stod på himmelen i den tidsperioden angrepet på Utøya varte.
Kronprins Haakon la ned en rød rose ved det nasjonale minnesmerket. (Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff)
Selve åpningsseremonien ble gjennomført som en tv-sending, med kunstneriske bidrag fra Daniel Kvammen, Eva Weel Skram og Magnus Aannestad Oseth, sendt ut til hele landet. Etter den offisielle seremonien la blant annet Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og Statsminister Jonas Gahr Støre ned roser ved monumentet.
Aktuelle saker
Finalekonsert i Prinsesse Astrid internasjonale musikkpris
Tre unge fiolinistar i verdsklasse stod på scena med Trondheim Symfoniorkester & Opera i går kveld. Prinsesse Astrid, fru Ferner gratulerte finalistane i ei videohelsing som blei vist under utdelinga.
Kronprinsparet i Midtre Gauldal og Trondheim
Fylkesturen fortsatte med besøk til kommunene Midtre Gauldal og Trondheim. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet fikk et innblikk i livet på bygda og i by i Trøndelag.