Åpnet Nansen-utstilling på verdens flyktningdag
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet i dag en utstilling om Fridtjof Nansens humanitære arv på Nobels Fredssenter i Oslo. Fredsprisvinner Nansen var en pioner i arbeidet med å hjelpe flyktninger og sultrammede.
I 2022 er det hundre år siden Fridtjof Nansen mottok Nobels fredspris, noe som markeres med en egen jubileumsutstilling på Nobels Fredssenter.
Kronprins Haakon åpner den nye Nansen-utstillingen på Nobels Fredssenter. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Åpningen var lagt til verdens flyktningdag 20. juni, og i utstillingen tegnes også et bilde av dagens situasjon for verdens flyktninger. I år passerte antall flyktninger i verden for første gang 100 millioner, viser tall fra FN.
Mye av økningen skyldes krigen i Ukraina, og forbindelsene til det som skjedde på Nansens tid er mange. Hovedkontoret for Nansen-misjonen lå blant annet i Kharkiv i Ukraina. Han brukte også betydelige deler av fredsprispengene på å etablere to store jordbruksprosjekter, et i Volga-området og et i Ukraina.
Polarhelten, forskeren og diplomaten Fridtjof Nansen var en pioner i arbeidet med å hjelpe flyktninger og sultrammede. Her besøker han en sommerleir for foreldreløse gutter i byen Kumajri i Sjirak, Armenia, sommeren 1925. Foto: © Nasjonalbiblioteket
Magnhild Vasset, direktør for Flyktninghjelpens feltarbeid, snakket om status for flyktningsituasjonen i verden i dag. Hun presenterte også en oversikt over verdens mest neglisjerte fluktkriser – med Kongo på topp. For første gang består topp 10-listen utelukkende av afrikanske land.
– 100 år etter kan vi fortsatt la oss inspirere av arbeidet Nansen gjorde ved å tale de mest sårbare sin sak og sikre rettigheter til flyktninger og statsløse, fremhevet Magnild Vasset i Flyktninghjelpen.
Kronprins Haakon klippet snora og foretok den offisielle åpningen av utstillingen “Nestekjærlighet i praksis: Arven etter Fridtjof Nansen”.
Kronprins Haakon sammen med direktør for Nobels Fredssenter, Kjersti Fløgstad. Foto: Lise Åserud / NTB
Kronprinsen ble vist rundt i utstillingen av utstillingssjef Nina Frang Høyum og direktør Kjersti Fløgstad ved Nobels Fredssenter. Utstillingen rommer originaldokumenter og bilder, blant annet Nansens egne. Nansen var en av de første som brukte fotografier for å skape sympati og skaffe penger til folk i nød.
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) deltok også på arrangementet og fører arven etter Fridtjof Nansen videre med sin utdeling av Nansenprisen til de som har gjort en spesiell innsats for å hjelpe mennesker på flukt. I utstillingen blir publikum kjent med fem av disse prisvinnerne.
Aktuelle saker
Fylkestur i Trøndelag
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen er på fylkestur i Trøndelag. Reisen startet med besøk til kommunene Selbu og Malvik, der fokuset på en god oppvekst, inkludering og frivillighet står sterkt.
NATOs generalsekretær i audiens
Hans Majestet Kongen mottok i dag NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i audiens på Slottet.