Hopp til hovedinnhold

I dag åpnes dørene til Dronningens kunstsamling

Hennes Majestet Dronningen og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede under åpningen av utstillingen “Åpne dører” i Dronning Sonja KunstStall i går kveld. Utstillingen består av 100 verk av 50 kunstnere fra Dronning Sonjas egen kunstsamling.

23.06.2022

– Dette er en forunderlig dag for meg, sa Dronningen som har samlet kunst og kunsthåndverk siden tenårene.

– Det er forunderlig rart å se ens eget liv på veggene, for det er det jo. Når man begynner å samle kunst når man er 15 år og nå kommer i en viss alder, så vises det på bildene.

Dronning Sonja takker alle som har bidratt til den nye utstillingen. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

Andy Warhol: Celebrities: Crown Princess Sonja, 1982. Foto: Lise Åserud / NTB

En ivrig kunstsamler

Dronning Sonja takket kurator Sune Nordgren for det gode samarbeidet. Han har lang erfaring fra kunstfeltet og har tidligere vært direktør for Nasjonalmuseet, IASPIS og BALTIC. I denne utstillingen har Sune Nordgren stått fritt til å foreta et utvalg – og det fra en samling som rommer om lag 1600 verk.

Dronning Sonja og kurator Sune Nordgren foran "Egg 2" av Pål Vigeland. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Til daglig er mange av verkene en viktig del av interiørene på de kongelige eiendommene. Nå er de tatt ned fra sine opprinnelige plasseringer.

– Du har ikke revet ned alt fra veggene, men veldig mye. Det ser ikke alltid like pent ut over alt, sa Dronningen, vendt mot kuratoren, og til latter fra salen.

Takket kunstnerne

100 gjester, deriblant kunstnere som har verk i utstillingen, overvar utstillingsåpningen. Hun takket kunstnerne spesielt for hva møtene med dem og kunsten har betydd for henne.

– Hva hadde livet vært uten kunst? Det hadde vært veldig fattigslig og veldig tomt for de fleste av oss. Tusen takk til alle som er her i dag. Dere beriker manges liv, så tusen takk, sa hun.

Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Maud Angelica Behn under åpningen av utstillingen “Åpne dører” i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB 

Står i fem måneder

Fra i dag, torsdag 23. juni klokken 11.00, og fram til midten av november inviteres publikum tett på en variert og høyst personlig samling av kunst og kunsthåndverk.

Dronningens kunstsamling er samlet over en periode på mer enn 65 år og inneholder i hovedsak samtidskunst. Verk av kvinnelige kunstnere utgjør om lag halvparten av samlingen. De fleste kunstnerne er nordiske, selv om det også er internasjonale innslag.

En ekstra paviljong er satt opp i forbindelse med utstillingen. Foto: Lise Åserud / NTB

Dronningen ble nylig utnevnt til Æreshåndverker av Oslo Håndverks- og Industriforening, og har gjennom et langt liv fremmet yrkesfag og gode håndverkstradisjoner. Dette gjenspeiles også i hennes samling.

Kjærlighet til naturen

Kurator Sune Nordgren omtaler utstillingen som en hyllest til en ytterst personlig samling og en lidenskapelig samler.

– Dronning Sonjas sterke kjærlighet til naturen gjenspeiles i samlingen, om og om igjen. Det å oppholde seg i den stadig skiftende naturen er inspirasjon, men også drivkraft. I flere av kunstverkene skildres nærheten til en natur som er både mytologisk og mystisk, utdyper Nordgren.

Utstillingen viser 100 verk av 50 kunstnere. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

Utstillingen ble åpnet av Solveig Øvstebø, direktør ved Astrup Fearnley Museet, og en trio bestående av kontrabassist Håkon Huldt-Nystrøm, fiolinist Konstantin Ellingsberg Helmers og trompetist Oscar Andreas Haug underholdt med jazz under åpningen.

– Jeg syns tittelen på denne utstillingen er så passende – “Åpne dører”. Den reflektere ikke bare den åpne døra inn til Dronning Sonjas samling, men også hvordan Dronningen gjennom et langt liv og med offentlig dedikasjon, støtte og respekt for hele feltet har åpnet dører inn til kunstens verden – for alle. Og på den måten bidratt til at kunst får spille en rolle i flere menneskers liv. Denne utstillingen er en feiring av kunsten, en feiring av dere kunstnere, men også en feiring av dette unike engasjementet, sa Øvstebø, før hun erklærte utstillingen for åpnet.

Overraskelser

– Vi har en overraskelse, kunngjorde Dronning Sonja helt til slutt.

Dørene ble lukket opp, og gjestene ble invitert inn i en ekstra paviljong som er satt opp i forbindelse med utstillingen. Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit var de første til å gå inn i paviljongen i følge med kurator Sune Nordgren og kunstrådgiver Karianne Ryen Eriksen ved Det kongelige hoff.

Publikum får også et glimt inn i Ridehuset som er under rehabilitering. Lokalet ligger ved siden av Dronning Sonja KunstStall og var en del av det samme stallkomplekset. Her står seks av Dronningens krukker utstilt. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Fakta

Kunstnere i utstillingen

Anker, Hedevig
Barclay, Per
Bergman, Anna-Eva
Borchgevink, Hanne
Brantenberg, Ulla-Mari
Breivik, Bård
Brunner, Frank
Brørby, Severin
Carlsen, Bjørn
Chihuly, Dale
Cronqvist, Lena
Debré, Olivier
AK Dolven
Ertsland, Alf
Gundersen, Anne
Hansen, Tore
Heske, Marianne
H.M. Dronning Margrethe
Homstvedt, Håvard
Johannessen, Jens
Johns, Jasper
Kivinen, Tiina
Kleiva, Per
Klim, Karen
Kristensen, Steinar Haga
Kyllingstad, Roald
Leversby, Dag Erik
Motzfeldt, Benny
Nupen, Kjell
Opdahl, Ørnulf
Pajak, Anna
Pihl, Thomas
Rickhard, Leonard
Roalkvam, Terje
Rosenquist, James
Rumohr, Knut
Rusova, Zdenka
Sitter, Inger
Slaattelid, Mari
Sobieraj, Edyta
Tingleff, Marit
Tordhol, Reidun
Torvund, Gunnar
Tufta, Bjørn-Sigurd
Tveter, Kåre
Vigeland, Pål
Værslev, Fredrik
Warhol, Andy
Wyller, Sverre
Ørnvall, Liv

Lena Cronqvist: Lille Leda, 1994. Olje på lerret. Foto: De kongelige samlinger
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook