Hopp til hovedinnhold

I dag åpnes dørene til Dronningens kunstsamling

Hennes Majestet Dronningen og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede under åpningen av utstillingen “Åpne dører” i Dronning Sonja KunstStall i går kveld. Utstillingen består av 100 verk av 50 kunstnere fra Dronning Sonjas egen kunstsamling.

23.06.2022

– Dette er en forunderlig dag for meg, sa Dronningen som har samlet kunst og kunsthåndverk siden tenårene.

– Det er forunderlig rart å se ens eget liv på veggene, for det er det jo. Når man begynner å samle kunst når man er 15 år og nå kommer i en viss alder, så vises det på bildene.

Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Maud Angelica Behn under åpningen av utstillingen “Åpne dører” i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En ivrig kunstsamler

Dronning Sonja takket kurator Sune Nordgren for det gode samarbeidet. Han har lang erfaring fra kunstfeltet og har tidligere vært direktør for Nasjonalmuseet, IASPIS og BALTIC. I denne utstillingen har Sune Nordgren stått fritt til å foreta et utvalg – og det fra en samling som rommer om lag 1600 verk.

Dronning Sonja og kurator Sune Nordgren foran "Egg 2" av Pål Vigeland. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Til daglig er mange av verkene en viktig del av interiørene på de kongelige eiendommene. Nå er de tatt ned fra sine opprinnelige plasseringer.

– Du har ikke revet ned alt fra veggene, men veldig mye. Det ser ikke alltid like pent ut over alt, sa Dronningen, vendt mot kuratoren, og til latter fra salen.

Takket kunstnerne

100 gjester, deriblant kunstnere som har verk i utstillingen, overvar utstillingsåpningen. Hun takket kunstnerne spesielt for hva møtene med dem og kunsten har betydd for henne.

– Hva hadde livet vært uten kunst? Det hadde vært veldig fattigslig og veldig tomt for de fleste av oss. Tusen takk til alle som er her i dag. Dere beriker manges liv, så tusen takk, sa hun.

Utstillingen viser 100 verk av 50 kunstnere. Foto: Lise Åserud / NTB

Står i fem måneder

Fra i dag, torsdag 23. juni klokken 11.00, og fram til midten av november inviteres publikum tett på en variert og høyst personlig samling av kunst og kunsthåndverk.

Dronningens kunstsamling er samlet over en periode på mer enn 65 år og inneholder i hovedsak samtidskunst. Verk av kvinnelige kunstnere utgjør om lag halvparten av samlingen. De fleste kunstnerne er nordiske, selv om det også er internasjonale innslag.

Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit sammen med kunstrådgiver Karianne Ryen Eriksen, kurator Sune Nordgren og Maud Angelica Behn. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

Dronningen ble nylig utnevnt til Æreshåndverker av Oslo Håndverks- og Industriforening, og har gjennom et langt liv fremmet yrkesfag og gode håndverkstradisjoner. Dette gjenspeiles også i hennes samling.

Kjærlighet til naturen

Kurator Sune Nordgren omtaler utstillingen som en hyllest til en ytterst personlig samling og en lidenskapelig samler.

– Dronning Sonjas sterke kjærlighet til naturen gjenspeiles i samlingen, om og om igjen. Det å oppholde seg i den stadig skiftende naturen er inspirasjon, men også drivkraft. I flere av kunstverkene skildres nærheten til en natur som er både mytologisk og mystisk, utdyper Nordgren.

Utstillingen ble åpnet av Solveig Øvstebø, direktør ved Astrup Fearnley Museet, og en trio bestående av kontrabassist Håkon Huldt-Nystrøm, fiolinist Konstantin Ellingsberg Helmers og trompetist Oscar Andreas Haug underholdt med jazz under åpningen.

Andy Warhol: Celebrities: Crown Princess Sonja, 1982. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger

– Jeg syns tittelen på denne utstillingen er så passende – “Åpne dører”. Den reflektere ikke bare den åpne døra inn til Dronning Sonjas samling, men også hvordan Dronningen gjennom et langt liv og med offentlig dedikasjon, støtte og respekt for hele feltet har åpnet dører inn til kunstens verden – for alle. Og på den måten bidratt til at kunst får spille en rolle i flere menneskers liv. Denne utstillingen er en feiring av kunsten, en feiring av dere kunstnere, men også en feiring av dette unike engasjementet, sa Øvstebø, før hun erklærte utstillingen for åpnet.

Overraskelser

– Vi har en overraskelse, kunngjorde Dronning Sonja helt til slutt.

Dørene ble lukket opp, og gjestene ble invitert inn i en ekstra paviljong som er satt opp i forbindelse med utstillingen. Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit var de første til å gå inn i paviljongen i følge med kurator Sune Nordgren og kunstrådgiver Karianne Ryen Eriksen ved Det kongelige hoff.

Publikum får også et glimt inn i Ridehuset som er under rehabilitering. Lokalet ligger ved siden av Dronning Sonja KunstStall og var en del av det samme stallkomplekset. Her står seks av Dronningens krukker utstilt. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook