Hopp til hovedinnhold

Sørgegudstjeneste i Oslo domkirke

Etter skytetragedien i Oslo sentrum natt til lørdag ble det holdt sørgegudstjeneste i Oslo domkirke i dag. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit var til stede under gudstjenesten.

26.06.2022

Under sørgegudstjenesten ble det bedt forbønn for alle som er rammet, pårørende og skadde etter tragedien og for alle skeive som lever i frykt.

Lørdag skulle den store prideparaden gått av stabelen i Oslo. I stedet ble helgen preget av skytetragedien i Oslo sentrum, hvor to personer ble drept og 21 skadet, som særlig rammet det skeive miljøet som var samlet for å feire pride.

Sørgegudstjenesten ble innledet med Edvard Griegs "Sørgemarsj" før Oslo Domkor fremførte salmen "Noen må våke i verdens natt". 

Kirkerommet var dekorert med prideflagg og fargerike blomster og det ble tent lys for de som er rammet og berørt av skytetragedien. Foto: Javad Parsa / NTB.

 Vi er samlet i sorg og fortvilelse, sinne og avmakt. Mye tyder på at det skeive miljøet var målet. I alle fall er dette miljøet hardt rammet. Mangfoldet mange har kjempet frem i landet vårt ble angrepet. Det var en dyster natt, sa domprost Anne-May Grasaas som holdt inngangsord. Domprosten trakk frem kontrasten til regnbuemessen som ble feiret i Domkirken fredag. 

 Vi feiret at vi nå har frihet til å elske de vi vil. 

Gudstjenesten ble ledet av preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit.

I sin preken leste han fra 1. Korinterbrev og trakk frem at sorg kan ha mange ulike uttrykk.

 Kuler kan ikke ta livet av kjærligheten. De kan gjøre alvorlig skade og ta livet av mennesker. Det har vi sett før, og vi har sett det nå på nytt. Men kjærligheten tar aldri slutt. Og nå er det vår oppgave å vise at det er sant, sa han, før Oslo Domkor fremførte salmen "Guds kjærleik er som stranda og som graset". 

Stortingspresident Masud Gharahkhani, statsminister Jonas Gahr Støre og leder i Fri Inge Alexander Gjestvang talte under sørgegudstjenesten. 

– Det her er dessverre en viktig påminnelse om at frihet aldri kommer av seg selv. Og at vi aldri kan ta den for gitt. Vi forstår at folk er redde og engstelige. Men vit det her - vi står sammen. Også om dette. Og vi skal snart være sterke, stolte og synlige igjen, sa leder i Foreningen FRI Inge Alexander Gjestvang. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
 Skytingen i nattetimene satte en stopper for Prideparaden. Men det stoppet ikke kampen og innsatsen for å bekjempe diskriminering, fordommer og hat. Utover dagen var byen vår full av folk som ville si i fra. Om sorg og raseri. Men også om støtte og solidaritet. Om viljen til å kjempe videre for hvert menneskes rett til å leve et fritt liv, et trygt liv. Ugjerningen minner oss om dette. Denne kampen er ikke over. Den er ikke ufarlig. Men vi skal vinne den. Sammen, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin tale. 

 

Under gudstjenesten ble det tent lys for de drepte, skadde, pårørende og berørte. 

 

Kronprinsessen tente lys for alle som er rammet av tragedien i Oslo sentrum natt til lørdag. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Uttrykte sin medfølelse

Lørdag uttalte Hans Majestet Kong Harald seg om skytetragedien i Oslo sentrum.  

"Familien min og jeg er forferdet over nattens skytetragedie i Oslo sentrum, der to mennesker ble drept og mange skadet. Vi føler med alle pårørende og berørte og sender varme tanker til alle som nå er redde, urolige og i sorg. Vi må stå sammen om å forsvare verdiene våre: Frihet, mangfold og respekt for hverandre. Vi må fortsette å stå opp for at alle mennesker skal føle seg trygge. Nå må vi ta godt vare på hverandre." 

Lørdag ettermiddag besøkte Kronprinsparet og Prins Sverre Magnus stedet for ugjerningen i Oslo sentrum og bidro til havet av fargerike blomster og regnbueflagg utenfor London Pub. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook