Hopp til hovedinnhold

Oslos siste snublesteiner lagt ned

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede da de siste snublesteinene til minne om jødiske ofre for Holocaust ble lagt på plass på Akershusstranda i dag.

01.09.2022

Snublesteiner er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig. Hver stein representerer et menneske. De er utformet som en brostein på 10x10cm og belagt med en messingplate der navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted er inngravert. Steinene støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept.

Kunstneren Gunter Demnig står bak prosjektet og la ned den første steinen i Køln i 1994. Siden er 75 000 snublesteiner plassert i hele 26 land i Europa - mange av dem er satt ned av Demnig selv (Kilde: Jødisk museum).

Den tyske kunstneren Gunter Demnig står bak prosjektet og la ned Oslos siste snublesteiner i dag. Foto: Javad Parsa / NTB

Jødisk Museum i Oslo brakte prosjektet til Norge. De første steinene lagt ned i 2010, i Calmeyersgate 15 i Oslo, der museet er etablert i en forhenværende synagoge.

"Et menneske er ikke glemt, før dets navn er glemt"

«Et menneske er ikke glemt, før dets navn er glemt». Sitatet er hentet fra den jødiske skriftsamlingen Talmud og står sentralt i Demnigs kunst- og minneprosjekt.

De tre steinene som ble lagt ned under dagens seremoni er til minne om Ernst Josef Adler, Fritz Gustav Löwy og Meta Hirschberg. Deres biografier ble lest opp i dag.

De tre steinene som ble lagt ned under dagens seremoni er til minne om Ernst Josef Adler, Fritz Gustav Löwy og Meta Hirschberg. Foto: Javad Parsa / NTB

Minnesamling

Etter nedleggelsen av snublesteinene deltok Kronprinsesse Mette-Marit ved et arrangement i Forsvarsmuseet. Harald Korn fra Det mosaiske Trossamfunn leste bønn mens direktør Toril Holte fra Jødisk Museum i Oslo holdt tale.

Kronprinsessen leste utdrag fra «Snublesteinene» av Ole Robert Sunde. Teksten er fra antologien «Hjemlandet» som Geir Gulliksen og Kronprinsessen var redaktører for.

Snublestein.no

På nettstedet Snublestein.no finnes informasjon om hvor alle snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt, og man kan finne informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.

Her er det også mulig å melde fra dersom man oppdager skade på snublestener sånn at de kan bli reparert eller erstattet.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook