Hopp til hovedinnhold

Åpnet Blindeforbundets nye førerhundanlegg

Prinsesse Märtha Louise foretok i dag den offisielle åpningen av Hundeskolen Veiviserens nye anlegg for opplæring av fører- og servicehunder. Hundeskolen på Ås eies av Norges Blindeforbund.

07.09.2022

– Den er en stor ære og glede for meg å foreta denne åpningen. Jeg er så glad for å være her og være vitne til gleden, friheten og selvstendigheten som samspillet med dyr gir. Dyr er fantastiske, sa Prinsessen før hun klippet over snoren til det nye førerhundanlegget.

Førerhundbruker Anne Tveten med førerhunden Romeo og Maren Huseby med servicehunden Elfie holdt i snoren. Foto: Lise Åserud / NTB

– En enorm mestringsfølelse

Åpningen av det 1200 kvadratmeter store førerhundanlegget ble markert med taler – og kulturinnslag ved musikeren og røstværingen Cliff Isaksen. Han fremførte to sanger og gitarspill – og delte av sine erfaringer som blind og førerhundbruker. Isaksen venter på sin neste hund som han skal møte i oktober.

– Det jeg la merke til, er den enorme mestringsfølelsen man får når man kan være en del av samfunnet. Jeg kan gå i barnehagen og hente barna, gå på butikken og handle og gå gjennom storgata i Tromsø uten å være redd for å tryne over blomsterpotter eller reklameskilt, sa han.

Møte med en kommende servicehund og en kommende førerhund

Etter åpningen fikk Prinsesse Märtha Louise en omvisning inne i det nye bygget og besøkte de ulike avdelingene for servicehund, førerhunder og valper.

Prinsesse Märtha Louise får prøve seg i rullestol, med assistanse av den kommende servicehunden Zeke. Foto: Lise Åserud / NTB

I det ene treningsrommet møtte hun treneren Silje Westgård og den kommende servicehunden Zeke. Hunden tok opp gjenstander på bakken, tok ut av vaskemaskinen og åpnet døra for treneren i rullestol. Prinsessen fikk selv sitte i rullestol og ba hunden hente to gjenstander som lå på bakken foran seg.

Daglig leder Neal Wallis guider Prinsessen rundt på det nye anlegget. Foto: Lise Åserud / NTB

Ved en hinderløype ute ventet trener Svetlana Borisova og den kommende førerhunden Xalu. Hunden ledsaget Prinsesse Märtha Louise gjennom hinderløypa mens hun lukket øynene. Til slutt avla Prinsessen et besøk til et ivrig, logrende valpekull – 10 uker gamle. Førerhundbrukerne Unn Tone Forfang Jenssen og Sølvi Ørstenvik fortalte om hvilken betydning hundene har i deres hverdag.

Prinsesse Märtha Louise hilser på et nytt valpekull. Foto: Lise Åserud / NTB

50 år siden Kong Olav åpnet den første hundeskolen

Lokalene og uteområdet er et ett av Nordens mest moderne anlegg tilrettelagt for opplæring av fører- og servicehunder. Det er plass til rundt 50 hunder, og full aktivitet med trening på dagtid. Det er også satt av plass til syv valpekull samtidig.

Åpningen skjer nesten 50 år etter at Kong Olav åpnet Norges Blindeforbunds førerhundskole i Vestby i mars 1973. Før det måtte man importere førerhunder fra utlandet.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook