Hopp til hovedinnhold

50 år på den danske tronen

Deres Majesteter Kongen og Dronningen var denne helgen til stede ved markeringen av at Hennes Majestet Dronning Margrethe II av Danmark har sittet 50 år på den danske Tronen. Markeringene i København ble nedtonet etter bortgangen til Hennes Majestet Dronning Elizabeth II.

11.09.2022

Kongeparet var til stede ved gallaforestillingen i Det kongelige teater lørdag kveld. Der ble det blant annet vist utdrag fra flere kjente teaterstykker, opera, ballet og musikal.

Før gallaforestillingen begynte hadde Dronning Margrethe besluttet at det skulle være et minutts stillhet for å hedre avdøde Dronning Elizabeth. 

Kongen og Dronningen var til stede under gallaforestillingen i Det Kongelige Teater i København lørdag kveld. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Søndag formiddag var Kongeparet til stede ved en gudstjeneste i København domkirke Vor Frue Kirke. Historisk sett er det sterke bånd mellom det danske kongehuset og Vor Frue Kirke, og den danske kongefamilien deltar ofte i gudstjenester i domkirken. Kirken har røtter tilbake til år 1200 og har siden 1924 vært Købehavns domkirke. 

Søndag var det også invitert til lunsj for nordiske statsoverhoder på Kongeskipet «Dannebrog», med blant andre det svenske Kongeparet og presidentene fra Finland og Island på gjestelisten. Under lunsjen seilte skipet en tur til Øresund. 

Dronning Sonja, Kong Harald, Dronning Margrethe, Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia under lunsjen ombord på Kongeskipet "Dannebrog" i anledning regentjubileet. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Søndag kveld er det gallamiddag på Christiansborg slott i København.

Markeringen av Dronning Margrethes 50 jubileum skulle ha funnet sted i januar, men ble utsatt til denne helgen på grunn av koronapandemien.

Dronning av Danmark siden 1972

I år er det 50 år siden Dronning Margrethe overtok den danske tronen. Dronning Margrethe 2. ble født den 16. april 1940 på Amalienborg som datter av Frederik 9. og Dronning Ingrid, født Prinsesse av Sverige.

Dronning Margrethe og det norske kongeparet er både familie og nære venner. Hun har vært i Norge jevnlig i flere tiår – og gått på ski mange steder i den norske fjellheimen sammen med Dronning Sonja. Dronning Margrethe kjenner derfor Norge svært godt – kanskje like godt som mange nordmenn.

Dronning Margrethe og Dronning Sonja under en skitur på Alvdal i 1990. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Den danske dronningen har vært til stede ved flere vinteridrettsarrangement i Norge, som her under ski-VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook