Hopp til hovedinnhold

Dronning Elizabeth II stedt til hvile

Britene og resten av verden tok i dag farvel med Dronning Elizabeth II. En 70 år lang epoke er dermed over.

19.09.2022

Deres Majesteter Kongen og Dronningen var til stede ved gravferdsseremonien i Westminster Abbey i London og senere på dagen ved gudstjenesten i St. Georges kapell på Windsor Castle - der Dronning Elizabeth ble stedt til hvile.

I anledning gravferden til den britiske monarken ble det flagget på halv stang fra Slottet i Oslo, Skaugum, Bygdø kongsgård, Stiftsgården i Trondheim og Gamlehaugen i Bergen frem til seremonien i Westminster Abbey var over – da flaggene ble heist på full stang.

Båren til den avdøde Dronningen var svøpt i hennes standard. På kisten lå den britiske kongekronen, septer, rikseplet og en stor fargerik krans fra Kong Charles III. På kransen hadde den nye kongen skrevet en personlig hilsen til sin avdøde mor: «I kjærlig og hengivent minne», signert Charles R.

På kisten til Dronning Elizabeth lå den britiske kongekronen, septer, rikseplet og en stor fargerik krans fra Kong Charles III. Foto: Reuters

Kongelige, statsoverhoder og statsleder fra hele verden deltok under den gripende seremonien. Tidligere på dagen ble båren bragt i prosesjon til katedralen fra Westminster Hall. Hans Majestet Kong Charles III og andre medlemmer av den britiske Kongefamilien fulgte båren inn i kirken til korsang fra Westminster Abbeys kor. Selve gravferdsseremonien ble ledet av erkebiskopen i Canterbury, Justin Welby, og dean i Westminster, David Hoyle. 

En høytidsstemt seremoni

Mer enn 500 internasjonale kongelige, statsoverhoder og ander gjester var til stede i Westminster Abbey for å ta et siste farvel med britens dronning gjennom mer enn 70 år.

Dronningens familie satt ved bårens høyre side i kirken. Prins George av Wales og Prinsesse Charlotte av Wales var de yngste av oldebarna som var tilstede under seremonien. Kong Harald og Dronning Sonja representerte Norge. Kongen var i Hærens gallauniform med Hosebåndsorden – den fremste engelske ridderorden. Ordenen ble innstiftet i 1348 av Kong Edward III.

Etter seremonien ble kisten ført ut av kirken og plassert på en kanonlavett trukket av hester for den siste delen av gravferden. Fra katedralen til Buckingham Palace lå båren på en kanonlavett trukket av marinegaster. Bak båren gikk Kong Charles, The Princess Royal, Viseadmiral Tim Laurence, Hertugen av York, Jarlen av Wessex, Fyrsten av Wales, Jarlen av Snowdon, Peter Phillips, Hertugen Gloucester.

Fra London til Windsor Castle ble kisten bragt med bårebil til Windsor Castle. Langs hele ruten var det møtt frem mange tusen som ville ta et siste farvel med sin dronning. Langs The Long Walk – den 4,3 kilometer snorrette «gaten» mellom statuen av Kong George III og porten på Windsor Castle var pyntet med blomsterbuketter som folk hadde lagt til ære for den avdøde.

Søndag defilerte Kong Harald og Dronning Sonja ved Dronning Elizabeths kiste i Westminster Hall. Foto: Reuters

Søndag ettermiddag var Kongeparet til stede ved en mottagelse som Kong Charles og Dronning Camilla holdt på Buckingham Palace i London for tilreisende gjester. Senere på kvelden defilerte Kong Harald og Dronning Sonja forbi båren til Dronning Elizabeth II i Westminster Hall.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook