Hopp til hovedinnhold

Skolejubileum på Eidsvoll

I ettermiddag besøkte Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen Eidsvoll videregående skole. Skolen på Vilberg utenfor Eidsvoll sentrum ble etablert som landsgymnas i 1922, og i dag feiret den sitt 100-årsjubileum.

28.09.2022

Kronprinsen ble tatt imot av rektor Ingvild Askheim og de fleste av skolens 750 elever utenfor skolebygget. Der var det også var stilt opp kjøretøy som representerte hvert tiår skolen har eksistert.

De fleste av elevene ved Eidsvoll videregående skole var på pletten for å ønske Kronprinsen velkommen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I skolens kantine var det duket for et jubileumsprogram preget av skolens hundreårige historie. En rekke tidligere lærere og elever var blant gjestene.

På vei til markeringen kunne rektor Ingvild Askheim vise Kronprinsen noe av fotoutstillingen som er laget i anledning jubileet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Landsgymnasene

Det første landsgymnaset ble åpnet på Voss i 1916 og fikk følge av Eidsvoll og Hornes i 1922. Etter hvert ble tolv landsgymnas opprettet for å gi ungdom fra landsbygda bedre muligheter for å ta videregående utdanning. Skolene var internatskoler for å gjøre det lettere for elever med lang reisevei. Landsgymnasene var viktige virkemiddel for jevne ut geografiske og sosiale forskjeller i tilgangen på utdanning.

Kronprinsen fikk møte "tidligere elever" fra landsgymnasets tid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Eidsvoll offentlige landsgymnas var i virksomhet fra 1922 til 1967 og var det eneste på Østlandet før krigen. Da det første kullet gikk ut i 1926, var tre av de 25 kandidatene kvinner. Elevtallet økte jevnt og trutt, og nådde en topp på 148 på 1960-tallet. Da var kvinneandelen kommet opp i 45 %.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook