Hopp til hovedinnhold

Besøkte «Skattekista» i Flesberg

Hans Majestet Kongen ble tatt imot av korps, jublende barn med flagg og ukrainske flyktninger da han i formiddag besøkte «Skattekista» på Lampeland i Flesberg.

04.10.2022

Ni år gamle Ella Løvlid Dalane ventet spent på å få overreke Kongen blomster etter at han var blitt ønsket til velkommen av statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland, ordfører Oddvar Garaas og politimester Ole Brederup Sæverud.

Barn fra SFO satt stemningen i det fullsatte amfiet med sangen «Være den du er» - før ordfører Garaas tok ordet og takket Kongen for at han hadde tatt turen til bygda denne vakre høstdagen.

Kongen og statsforvalter i Oslo og Viken Valgerd Svarstad Haugland. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

– Jeg kan med hånden på hjertet si at det er første gang jeg har vært inne i en skattkiste. Og for noen skatter dere har samlet! Det dere sammen har skapt her, er verdier som varer lenger og er mye mer verdt enn mynter og juveler. Dere har skapt et sted som er godt å være for alle. Der barn og unge kan drive med idrett. Der unge og eldre kan møtes gjennom aktiviteter, sa Kongen i sin tale.

Dugnadsånd

Hjertet i Flesberg er massivtrehuset "Skattekista" - et massivtrehus som rommer bygdas skole, barnehage, svømmehall og idrettshall. Anlegget som ligger i Stevningsmogen fritidspark utenfor Lampeland ble i 2020 kåret til "Årets idrettsanlegg". 

Kongen fikk under en rundtur se nærmere på hva massivtrehuset inneholder av forskjellige tilbud fra unge og eldre i Flesberg. Flere av kommunens foreninger fikk møte Kong Harald og de viste Kongen noen av de mange aktiviteter de kan tilby.

Kongen møtte mange av de frivillige i kommunen. Her i samtale med Svene IL. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Flesberg er kjent for sin dugnadsånd som er en stor drivkraft i å utvikle lokalsamfunnet videre, og i å engasjere innbyggere og gjester i alle aldersgrupper.

Kongen kom også inn på den usikkerhet som preger Norge og verden i sin tale. 

Om bare en uke markerer vi den årlige Verdensdagen for psykisk helse. I år er temaet «Vi trenger hverandre – Løft blikket!» Dette temaet tror jeg passer godt inn her i Flesberg. Her har jeg inntrykk av at dere lever med denne holdningen – ikke én dag i året – men hver dag. Spesielt i en tid da mange er urolige for fremtiden, med bekymring både for egen økonomi og for krig i Europa, er det viktig å at vi står sammen og kjenner på at vi trenger hverandre. Det tror jeg er en stor styrke for hver og en av oss i tunge tider.  Fortsett med å være et samfunn der dere løfter blikket og ser hverandre – hver eneste dag, avsluttet Kong Harald.

Elevråd

Elevrådsleder Herleik Hay Simensen fortalte levende om hvordan det er å være barn og ungdom å vokse opp i kommunen.

Kongen fikk også en bred orientering om hvordan verdens matvareproduksjon kan forbedres gjennom å sette bønder i stand til å produsere sin egen nitrogengjødsel ved hjelp av luft, møkk og fornybar energi. Det er bedriften N2 Applied fra Flesberg står bak dette prosjektet som ble presentert av Grete Sønsteby og Rune Ingels.

Kongen fikk en kurv med blant annet klenning av Bygdekvinnelaget. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Ved avslutningen av besøket fikk Kong Harald møte representanter for de frivillige i Flesberg ved representanter for Svene IL , Løypeforeningen, Flesberg Frivillig sentral, Sanitetsforeningen og Bygdekvinnelaget.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook