Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen talte på Arctic Circle

– Vår eksistens er avhengig av et sunt arktisk miljø, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon. Han holdt innlegg under åpningen av Arctic Circle i Reykjavik i dag.

13.10.2022

Arctic Circle er den største årlige samlingen for internasjonal dialog og samarbeid om Arktis' framtid. Arrangementet samler over 2 000 deltakere fra 60 land og holdes hver oktober i Harpa konserthus og konferansesenter i Islands hovedstad Reykjavik.

Klimaendringer i Arktis

Kronprinsen framholdt at det er i Arktis og den tropiske regionen de globale klimaendringene får størst utslag.

– Når isen smelter høyt oppe i nord, stiger havnivået i den tropiske regionen, sa han og delte erfaringer fra sitt besøk til øystatene Tonga, Samoa og Fiji i Stillehavet i 2019. Issmeltingen på Grønland fikk Kronprinsen lære mer om da han krysset Grønlandsisen i sommer. Han deltok i UiT Norges Arktiske Universitets formidlingsekspedisjon som hadde som mål å spre kunnskap om polarhistorien og om den viktige forskningen som foregår i Arktis.

Kronprins Haakon taler under åpningen av Arctic Circle Assembly 2022. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kronprinsen pekte også på at å redusere klimagassutslippene globalt og lokalt er viktig for å minske effekten av klimaendringene i nordområdene.

– Det er vårt felles ansvar, sa han.

Les Kronprinsens tale på Arctic Circle

I år talte også Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Canadas generalguvernør Mary Simon, Estlands president Alar Karis og Grønlands statsminister Múte Bourup Egede under åpningen.

Arctic Circle Assembly. På scenen: Islands tidligere statsminister, grunnleggeren av Arctic Circle Ólafur Ragnar Grímsson og Canadas generalguvernør Mary Simon. Foto: Liv Anette Luane

Samarbeid i nordområdene

Kronprins Haakon er på et tre dagers besøk på Island som startet offisielt i går. Som arktiske nasjoner har Norge og Island mange felles interesser i nordområdene, særlig innen bærekraftig havforvaltning, klima og miljø.

I forkant av åpningen overvar Kronprinsen undertegningen av en MOU mellom Norge og Island som viderefører et ti år gammel arktisk forskningssamarbeid. 

Statssekretærene Eivind Vad Petersson og Martin Eyjólfsson signerte MoU-en som viderefører det arktiske forskningssamarbeidet mellom Norge og Island. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kronprins Haakon deltok også under det tradisjonsrike frokostmøtet som den norske ambassaden arrangerer for norske deltakere under Arctic Circle og inviterte islandske gjester. I tillegg til Kronprinsen talte også Anja Márjá Nystø Keskitalo fra Samerådet og Islands utenriksminister Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir under møtet.

Les Kronprinsens tale under frokosten

Lagrer CO2 i stein under bakken

Et mål for Kronprinsens besøk er å bidra til økt næringslivssamarbeid mellom Norge og Island, spesielt innen grønn omstilling.

I ettermiddag besøkte Kronprins Haakon Hellisheiði geotermiske kraftverk som bruker banebrytende teknologi innen karbonfangst og -lagring for å redusere utslipp fra den geotermiske energiproduksjonen.

Edda Aradóttir fra Carbfix fortalte Kronprins Haakon om den banebrytende teknologien. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Carbfix-teknologien baserer seg på å fremskynde den naturlige prosessen hvor CO2 blant annet binder seg til metalloksyder i mange bergarter, for eksempel basalt. CO2oppløses i vann og injiseres i bergarten. Omdanningen til stabile og faste karbonater kan skje så raskt som i løpet av to år. På denne måten bindes CO2 til en ny substans (stein) som forblir i berggrunnen.

Det er anslått at man kan lagre over 400 milliarder tonn CO2 i berggrunnen i og rundt Island. Til sammenligning var verdens samlede utslipp 36,2 milliarder tonn i 2021. Til nå har Carbfix injisert omtrent 83 000 tonn i berggrunnen.

Fra norsk side deltok også Valborg Lundegaard i Aker Carbon Capture – selskapet som inngikk et samarbeid med islandske Carbfix i 2021. 

 

Under besøket fikk Kronprinsen bli med inn i Carbfix sitt igloformede anlegg – der hvor CO2 pumpes ned i bakken.

Grønn omstilling

Kronprinsens besøk til Island avsluttes i morgen med en næringslivsfrokost i den norske embedsboligen med vekt på det grønne skiftet. I tillegg til norske og islandske næringslivsrepresentanter deltar Islands klima-, miljø- og energiminister Gudlaugur Thór Thórdarson.

Etterspørselen etter grønne løsninger øker, ikke bare i Europa, men i hele verden. Det er en felles nordisk ambisjon å være verdensledende på omstilling, konkurranseevne og bærekraft. Norge har formannskapet i Nordisk ministerråd i 2022 med et program for et sterkt og grønnere Norden. Island overtar formannskapet i 2023.

På kvelden var Norges ambassadør til Island, Aud Lise Norheim, vert da et tjuetalls islandske og norske unge voksne møttes til middag i embedsboligen.

Kronprinsen deltok på en middag i den norske residensen med unge stemmer fra Island og Norge. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook