Hopp til hovedinnhold

Åpnet Norway House i Minneapolis

Lørdag sto Hennes Majestet Dronningen for åpningen av nye Norway House i Minneapolis, Minnesota. Komplekset blir et samlingssted for alle som er interessert i Norge og norsk kultur.

16.10.2022

Utenfor det nye lokalet var det folkefest både for norsk-amerikanere og det multikulturelle nærmiljøet med musikk, matvogner og leker for barn og unge. 

- It’s truly an inspiration to see the way the descendants of the emigrants have thrived, contributing a great deal to American society, sa Dronning Sonja i åpningstalen sin.

- At the same time, they haven’t forgotten their history. They look to organizations like Norway House to strengthen their connections both to the Norway of their ancestors, and the Norway of today. 

Dronningen fikk æren av å klippe snoren som markerte åpningen av nye Norway House. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Det innholdsrike nybygget rommer galleri, arrangementslokale og bibliotek spesielt beregnet på slektsforskning. Fra før finnes både kafé og møtelokaler. Norway House benyttet anledningen til å vise fram sine ulike program og prosjekter under åpningen.

Dronningen hilste på ansatte og engasjerte brukere av Norway House. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Tradisjon og historiske bånd står selvfølgelig sentralt, men her vektlegges også det moderne Norge. Senteret vil markedsføre norsk kunst og kultur, og dyrke de gode forbindelsene mellom Norge og Midtvesten innen næringsliv og akademia. Norway House bistår for eksempel bedrifter med norsk tilknytning å etablere seg i USA, blant annet gjennom samarbeid med studenter og utdanningsinstitusjoner.

Skulpturen «Seeds» av den norske kunstneren Finn Eirik Modahl ble avduket under åpningen. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Offisiell middag

Fredag kveld var Dronningen til stede da åpningen ble markert med en offisiell middag. På gjestelisten sto mange av dem som har bidratt til at bygget har blitt en realitet og som arbeider for å fremme norske interesser, historie og kultur i USA.     

Senator Amy Klobuchar var blant talerne under middagen. Hun pekte på viktigheten av de nære båndene mellom Norge og USA. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

«The Stranger»

Lørdag kveld var Dronningen til stede ved den amerikanske premieren på Kim André Arnesens verk «The Stranger». Den norske komponisten har hatt stor suksess i USA.

Hvordan møter vi mennesker som er fremmede og annerledes enn oss selv? Og hvor annerledes er de egentlig, disse fremmede? Det er kjernen i stykket som er komponert etter bestilling fra FNs høykommissær for flyktninger og prosjektet Together in Hope, som står bak kveldens arrangement.

Verket hadde urpremiere da det innledet Olavsfest-festivalen i Trondheim i sommer. Kveldens konsert fant sted ved Ordway Center i St. Paul - Minnesotas ledende senter for utøvende kunst.     

Dronningen fikk anledning til å møte både komponist og arrangører da den norske ambassadøren inviterte til mottakelse i forkant av konserten.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook