Hopp til hovedinnhold

Barnehageutdanning i 75 år

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte i dag Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH) i Trondheim som i år har 75-årsjubileum.

17.10.2022

– Vi har utdannet barnehagelærere i 75 år, og jeg er stolt av jobben som tusenvis av barnehagelærer fra vår høyskole har bidratt med, sa rektor Else Berit Skagen i sin tale.

– “Til barns beste” er vår visjon og motto, og kompetente og omsorgsfulle barnehagelærere gjør at barn opplever trivsel, lek og læring i barnehagen. Dere barnehagelærere gjør en forskjell for det enkelte barn, former morgendagens barnehager og er viktige for verdiskapingen i landet, slo rektor fast.

Studenter og barn fra Dronning Mauds Minne barnehage synger jubileumssangen. Foto: Paal Eckhoff Salvesen / Dronning Mauds Minne Høgskole

DMMH er en av de største barnehagelærerutdanningene i landet og den nest eldste, og er den eneste høgskolen i landet som kun utdanner barnehagelærere. Skolen har 1500 studenter fra hele landet, og hvert år starter om lag 400 nye bachelorstudenter på høgskolen. Etter tre år blir de barnehagelærere, og noen velger å gå videre på masterprogrammet, blant annet innen ledelse og spesialpedagogikk.

Kronprins Haakon hilser på barn fra Dronning Mauds Minne barnehage. Foto: Paal Eckhoff Salvesen / Dronning Mauds Minne Høgskole

Barnehagesektoren består av mer enn 5500 barnehager og mer enn 95000 ansatte totalt i Norge, og ordfører Rita Ottervik la vekt på høgskolens betydning for Trondheim og regionen i sin hilsningstale.

– Det er en ære og glede å gratulere Dronning Mauds Minne Høgskole. Høgskolen er en nasjonalt viktig institusjon. Jeg er utrolig takknemlig for samarbeidet med dere og ikke minst utrolig stolt av dere.

Pensjonert prorektor og styremedlem Ivar Selmer Olsen fortalte deretter om Dronning Mauds Minne Høgskoles historiske rolle, viktigheten av at noen er talerør for de yngste barna og at det ligger en grunnleggende forpliktelse for høyskolen i å lytte til barn og formidle deres stemme.

Idrettslaget ved Martin Sørgård Lid, Sandra Elise Govasli og Tuva Enger Kleiven sto ved en av flere små boder som presenterte de ulike studentforeningene ved høgskolen. Deres slagord: Helt Dronning! Foto: Guri Varpe, Det kongelige hoff

DMMH ble grunnlagt i Trondheim i 1947 som Menighetspleienes Barnevernsinstitutt. Svært mange norske menigheter drev egne barnehager i mange år, og derfor så mange i kirken det som en oppgave å gi god utdanning til barnehagelærere.

Etter Dronning Mauds død i 1938 hadde Kong Haakon VII samlet inn midler til et minne om sin dronning, og det ble opprettet to fond. Det ene var Dronning Mauds minnefond og det andre var Dronning Mauds stipendiefond, og i 1954 ga Kong Haakon Dronning Mauds gavebrev til skolen, som var en sum på flere hundre tusen kroner. Skolen fikk så et nytt navn i 1956: Dronning Mauds Minne, Menighetspleiernes Barnevernsinstitutt.

Statsforvalter Frank Jenssen, Kronprins Haakon og rektor Else Berit Skagen under markeringen av 75-årsjubileet for DMMH. Foto: Paal Eckhoff Salvesen / Dronning Mauds Minne Høgskole

Arrangementets store høydepunkt var fremførelsen av jubileumssangen, og både høgskolens studenter og barn fra DMMH-barnehage sang og danset for gjestene.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook