Hopp til hovedinnhold

Åpnet bærekraftskonferanse

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet i formiddag årskonferansen til Oslo SDG Initiative på Universitetet i Oslo. I sin tale tok Kronprins Haakon tilhørerne tilbake til reisen han foretok over Grønlandsisen tidligere i år.

31.10.2022

– Vi befant oss midt ute på isdekket. Inne i teltet er det veldig lite. Det er bare noen få kvadratmeter, og du våkner litt sår av å ha sovet på mattene som vi tok med. Når du åpner glidelåsen, åpner dette enorme området seg for deg. Det kan ikke bli større. Det eneste stedet jeg har hatt samme opplevelse, er midt på havet. Det er is og snø 360 grader rundt deg og sola skinner. Men det er kaldt – minus 20 grader og vind. Jeg står der og ser all isen og vet at under skiene mine er det 3000 meter – tre kilometer – med is, sa Kronprinsen – og fortsatte.

– Det blir veldig tydelig at vi trenger forskning. Vi vet at vi mennesker, måten vi lever på – påvirker isen. Vi lever på en slik måte at den smelter. For å forstå det for oss som står midt ute på isdekket, trenger vi forskning, sa han.

Kronprins Haakon trakk også fram hvordan forskning viser oss hvordan verden henger sammen. Når isen smelter der vi står, stiger havnivået på Fiji, på den andre siden av planeten.

Les Kronprinsens tale

Utviklingsminister Beathe Tvinnereim, Dr. Tumaini Malenga ved Det afrikanske institutt for utviklingspolitikk i Malawi og Benedicte Bull fra Universitetet i Oslo i paneldebatt om bærekraftsmålene. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Oslo SDG Initiative er et initiativ for utdanning, forskning og formidling om Agenda 2030 og bærekraftsmålene (SDG). FNs mål for bærekraftig utvikling er De forente nasjoners felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Den siste SDG-rapporten og den ferske rapporten fra FNs klimapanel viser at alt ikke går riktig vei. Covid-19, klimaendringer og konflikt er hovedårsakene.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim entret talerstolen etter Kronprinsen og deltok deretter i en paneldebatt om hva som må til for å få til politisk forpliktelse og tilstrekkelig finansiering for å nå bærekraftsmålene. I panelet satt også Dr. Tumaini Malenga fra Det afrikanske institutt for utviklingspolitikk i Malawi og Benedicte Bull fra Universitetet i Oslo. Debatten ble ledet av professor Dan Banik.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook