Hopp til hovedinnhold

Rosemarie Köhn stedt til hvile

I dag ble tidligere biskop Rosemarie Köhn begravet fra Hamar domkirke. Hennes Majestet Dronningen var til stede da Norges første kvinnelige biskop ble stedt til hvile.

03.11.2022

Rosemarie Köhn var en helt spesiell gave fra Gud til Den norske kirke, dens medlemmer og hele det norske samfunnet. Slik innledet preses Olav Fykse Tveit sin minnetale i dag.

Gjorde døren høy

Rosemarie Köhn ble vigslet til biskop i Hamar bispedømme i 1993 som den første kvinnen i et mannsdominert kollegium. Det var en omstridt utnevnelse. Den nye biskopen var radikal for sin tid, blant annet i sitt syn på kvinner, lesbiske og homofiles plass i kirken.

Rosemarie Köhn kjempet for en varmere og mer inkluderende kirke. Foto: Heiko Junge, NTB

Rosemarie Köhn ble biskopen som maktet å gi trygghet til så mange mennesker – både skeive og andre grupper, sa Fykse Tveit. Hun bygget en åpnere og varmere kirke. Mange som ikke var regnet med i det gode selskap, fikk plass. Med inngående kunnskap om teologi satte hun kjærlighet og medmenneskelighet i sentrum. Rosemarie Köhn endret både Kirken og samfunnet som helhet.

«Biskop Rose» vant en stor plass i folks hjerter – både i eget bispedømme og utover hele landet. Hun var mild og stillfarende, men standhaftig, målbevisst og utholdende. – Hun praktiserte en kristendom som kunne få selv ateister til å vakle i troen, sa ordfører Einar Busterud i sin hilsen.

Mot er å kjenne frykt – men likevel fortsette framover, sa Rosemarie Köhns ektefelle, Susanne Sønderbo, i sine minneord. Den store motstanden Rosemarie Køhn møtte, var ikke uten kostnad.

 Biskop Solveig Fiske ledet seremonien i Hamar domkirke. Foto: Heiko Junge, NTB

Representanter for Stortinget, Regjeringen og Høyesterett var til stede under begravelsen, som fant sted på statens bekostning. Solist Kristine Våge sang the Rose av Amanda McBroom, Pie Jesu fra Faurés rekviem og Bachs Bist du bei mir, mens hele kirken stemte i under salmene Herre gud ditt dyre navn og ære og Den signede dag.

Kisten til biskop Rosemarie Köhn bæres ut av Hamar domkirke etter begravelse. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

I 2004 utnevnte Hans Majestet Kongen Rosemarie Köhn til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes innsats for kirke og samfunn.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook