Hopp til hovedinnhold

Overleverte en spesiell skatt

Gamle håndverkstradisjoner, moderne norsk design og et arbeidsfellesskap med fokus på tilhørighet og skaperglede var blant ingrediensen i kjolen som Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit i dag overleverte til Nasjonalmuseets samling.

21.11.2022

Kjolen, som Kronprinsessen hadde på seg under den offisielle middagen i forbindelse med åpningen av det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, dukket opp som en idé en dag Kronprinsessen selv satt foran veven. 

Tidligere hadde hun vært og besøkt Aurora Verksted i Bærum, og hun ønsket å involvere bedriften. Med seg på laget fikk hun også den anerkjente norske designeren Peter Dundas som sto for kjolens design.

Kjolen er overlevert fra Kronprinsessen og Aurora Verksted til dyktige konservatorer på Nasjonalmuseet. Foto: Annika Byrde / NTB.

Aurora Verksted

Bedriften ligger i Bærum og er et arbeidsfellesskap med rundt 100 ansatte. Her finner du kunstnere både med og uten funksjonsnedsettelse som sammen fokuserer på gjenbruk og tradisjonelt kunsthåndverk. 

Noen av arbeiderne fra Aurora hadde i dag tatt turen til Nasjonalmuseet for å være med på overrekkelsen av kjolen de har vært med på å skape. I museets konserveringsatelier var gjengen fra Aurora, sammen med Kronprinsessen og museets direktør, Karin Hindsbo, samlet for å overlevere kjolen til museets tekstilkonservatorer.

Kjolen, som er laget i vevet stoff med mønster basert på et telemarksteppe, ble nøye og forsiktig plassert ned i museets oppbevaringseske der kjolen skal ligge før konservatorene begynner å jobbe på kjolen, før den en dag kan bli en del av museets utstilling.

Det ble omvisning på museet for gjengen fra Aurora Verksted sammen med Kronprinsessen og Karin Hindsbo. Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff

Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo kunne fortelle at kjolen, på lik linje med alle andre gjenstander som tas inn i Nasjonalmuseets samling, var blitt vurdert på en rekke kriterier, som teknisk kvalitet og historisk verdi, av museets komiteer. Og gjengen fra Aurora smilte stolt da direktøren avslørte at det var enstemmig at kjolen skulle bli en del av Nasjonalmuseets samling.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook