Norsk næringslivssatsing i Silicon Savannah
Det er over 40 norske selskaper til stede i Kenya. I dag møtte Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Victoria med norsk, svensk og kenyansk næringsliv som ser store muligheter i grønn teknologi og bærekraftige løsninger.
Kronprins Haakon talte under et næringslivsseminar i Kenyas hovedstad Nairobi i dag. Dit kom han sammen med Kronprinsesse Victoria av Sverige og en norsk og svensk næringslivsdelegasjon.
– Deres tilstedeværelse illustrerer norske og skandinaviske selskapers økende interesse for Kenya, og for Kenya som en hub i Øst-Afrika, sa Kronprinsen fra scenen.
Kronprins Haakon entret talerstolen etter Kronprinsesse Victoria under næringslivsseminaret "Norway, Sweden, and Kenya: Pioneering Sustainable solutions – Together". Foto: Lise Åserud / NTB
Investerer stort i Kenya
Kenya er kjent som Silicon Savannah – kontinentets teknologihub.
I tillegg til de norske selskapene som opererer i Kenya, viste Kronprinsen til at Statens pensjonsfond utland, eller «Oljefondet», og det statlige investeringsfondet Norfund er betydelige investorer i Kenya. Statens pensjonsfond utland har investert nesten 500 millioner dollar i Kenya siden 2017. For Norfund er Kenya et av de viktigste investeringsmarkedene i verden.
Norsk næringsliv tilbyr teknologi og løsninger som kan bidra til å løse flere av utfordringene Kenya og Norge står overfor, særlig innen fornybar energi, matsikkerhet og landbruksteknologi. Men Norge importerer mer fra Kenya enn vi eksporterer, og det ble god stemning og applaus i salen da Kronprins Haakon avslørte at Norge ligger på verdenstoppen i kaffedrikking, bare slått av finnene. Kaffe er en av de viktigste eksportartiklene fra Kenya til Norge.
– Du kan alltid prøve å tilby en nordmann en kopp kenyansk kaffe for å få i havn en avtale, spøkte han.
Les Kronprinsens tale under næringslivsseminaret
Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon hadde et omfattende næringslivsprogram under Kenya-besøkets siste dag. Foto: Lise Åserud / NTB
Etter seminaret møtte Kronprins Haakon med gründerne bak Findmy, et norsk selskap som produserer utstyr for elektroniske sporing av husdyr, og blomsterkjeden Mester Grønn. De to selskapene er begge etablert i det kenyanske markedet.
På plass i Kenya er også Innovasjon Norge og Business Sweden. De samlokaliserer og flytter inn i nye lokaler i Nairobi, og i dag fikk Kronprins Haakon og Kronprinsesse Victoria en omvisning og et møte med de som skal ha sin arbeidsplass der.
7. etasje i One Africa Place-bygningen i Nairobi vil huse Innovasjon Norge og Business Swedens felles kontorlokaler. Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon stod for den offisielle åpningen og møtte ansatte. Foto: Lise Åserud / NTB
Treplanting i Karuraskogen
I dag tidlig deltok Kronprins Haakon og statsråd Anne Beathe Tvinnereim på treplanting i Karuraskogen. Karura er en grønn oase i Nairobi og populært for turer og aktiviteter. Skogen ble beskyttet etter en lang kampanje ledet av Wangari Maathai, som mottok Nobels Fredspris i 2004 for sin innsats for miljøvern og menneskerettigheter.
Wangari Maathais datter Wanjira Mathai ønsket Kronprinsen og statsråden velkommen til Karuraskogen og deltok i treplantingen.
Norge og Kenya har et felles engasjement for å ivareta klima, skog og biologisk mangfold. Å sikre bærekraftig skogforvalting er understreket i FNs bærekraftsmål 15.
Kronprins Haakon deltok på treplantingen sammen med norske og kenyanske skolebarn. Foto: Lise Åserud / NTB
Matsikkerhet og bærekraftig landbruk
Matsikkerhet er høyt på agendaen både i Kenya og i Europa. Kenya og andre land i regionen er utsatt for tørke.
Kronprins Haakon besøkte i ettermiddag to gårder en times kjøretur fra Nairobi sentrum. Gården AusQuest og forsøksgården Kapiti som tilhører The International Livestock Research Institute ligger i et område som er kategorisert som “semi-arid” – et tørt område som har så lite nedbør at det enten fordamper eller raskt absorberes av den lokale, begrensede floaren.
Kronprins Haakon og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i munter samtale med Stuart Barden på gården AusQuest utenfor Nairobi. Foto: Lise Åserud / NTB
Under besøket fikk Kronprinsen et gjensyn med Marit Mjøen Solem i Findmy, i tillegg til Svein Tore Holsether i gjødsel- og kjemikalieselskapet YARA, Sigrid Skjelstad i Orkel, produsent av landbruksmaskiner, og Trond Haugen i redskapsprodusenten Serigstad Agri. De representerer norske selskaper som leverer løsninger som understøtter bærekraftig matproduksjon og matsikkerhet i Kenya.
Kronprins Haakon møter lokale bønder på gården AusQuest. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Møte med visepresidenten
Kronprinsens besøk i landet markerer de tette og gode forbindelsene mellom Norge og Kenya. Og på besøkets tredje og siste dag møtte Kronprins Haakon Kenyas visepresident Rigathi Gachagua sammen med Kronprinsesse Victoria.
Besøket er Kronprins Haakons første offisielle besøk til Kenya og avsluttes i kveld med en mottakelse for norsk, svensk og kenyansk næringsliv.
Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon i møte med Kenyas visepresident Rigathi Gachagua i Nairobi. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
FNs 17 bærekraftsmål
- Utrydde alle former for fattigdom i hele verden
- Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk
- Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder
- Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle
- Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling
- Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle
- Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris
- Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle
- Bygge robust infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon
- Redusere ulikhet i og mellom land
- Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige
- Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre
- Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem*
- Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling
- Beskytte, gjenopprette og fremme bærekraftig bruk av økosystemer, sikre bærekraftig skogforvaltning, bekjempe ørkenspredning, stanse og reversere landforringelse samt stanse tap av artsmangfold
- Fremme fredelige og inkluderende samfunn for bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer
- Styrke gjennomføringsmidlene og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling
Kilde: Utenriksdepartementet
Aktuelle saker
Gardens kirkeparade i Oslo domkirke
Hans Majestet Kongens Gardes kirkeparade er en årlig førjulstradisjon for ansatte, offiserer og vernepliktige i Garden. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede ved den høytidelige gudstjenesten i en fullsatt domkirke.
Solidaritetsmarkering i Oslo domkirke
I anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk inviterte Oslo domkirke til en solidaritetsmarkering. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede.