Hopp til hovedinnhold

Bibliotekspris for første gang

– Jeg tror dette er en pris som kommer til å stå høyt blant forfatterne, for det er viktig å ha gode lesere, og gode lesere finnes på bibliotekene, sa Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit etter å ha vært til stede under utdelingen av den helt nye prisen Bibliotekets litteraturpris.

01.12.2022

Det var boken «En frivillig død» av Steffen Kverneland som ble stemt frem som prisens første vinner av lesere og bibliotekansatte over hele landet. Vinnerboken ble beskrevet som «en skarp og rørende bok med et vakkert farsportrett som viser med tydelighet hvilken kraft tegneserien har som sjanger».

Prisvinneren Steffen Kverneland. Foto: Lise Aaserud / NTB

Boken er en personlig fortelling som kretser om forfatterens far og hans selvmord. Da var Kverneland bare 18 år gammel. Boken kom først ut i 2018 og har siden den gang nådd mange lesere.

Prisen ble delt ut på Bekkestua bibliotek, og utdelingen ble streamet ut til lesere over hele landet. Fra scenen kunne både seerne og de i salen få med seg forfattersamtaler med Camara Lundestad Joof, Tore Kvæven og Vigdis Hjort, samt musikalske innslag fra Erlend Ropstad. 

De 10 nominerte bøkene, som leserne kunne stemme på var:

  • Skabelon(2020) av Malin C. M. Rønning
  • Er mor død(2020) av Vigdis Hjorth
  • Emily forever (2021) av Maria Navarro Skaranger
  • The Hills(2017) av Matias Faldbakken
  • En frivillig død(2018) av Steffen Kverneland
  • Kjærlighetens Antarktis(2019) av Sara Stridsberg
  • Et essay om algoritmer og begjær (2021) av Lena Lindgren
  • Når landet mørknar(2018) av Tore Kvæven
  • På jorda er vi glimtvis vakre(2019) av Ocean Vuong
  • Eg snakkar om det heile tida(2018) av Camara Lundestad Joof
Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

Over tid deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor: Det kan være lesestund for barn i Slottsparken, litteraturfestivaler eller bibliotekbesøk, og hun er beskytter for Norsk bibliotekforening. Kronprinsessen prøver også å legge til rette for møter om norsk litteratur i utlandet under offisielle besøk til andre land.

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. 

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook