Hopp til hovedinnhold

Verdens aidsdag

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen tente lys til minne om alle de som er rammet av hiv og aids gjennom tidene under en solidaritetsmarkering i Trefoldighetskirken.

02.12.2022

1. desember markeres verdens aidsdag over hele verden. Selv om man har kommet langt i bekjempelsen av aidsepidemien i et land som Norge, og at hivpositive kan leve gode, friske liv med medisiner, er hiv og aids fremdeles et stort globalt problem. Hele 40 prosent av verdens nesten 40 millioner hivpositive har fremdeles ikke tilgang til medisiner.

Kronprinsesse Mette-Marit tente lys til minne om alle som er berørt av hiv og aids. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I mange år ble verdens aidsdag markert i kirken og i år, i forbindelse med markeringen av Skeivt kulturår, ble tradisjonen tatt opp igjen. HivNorge, Aksept, Tøyenkirka, Døvekirken, Oslo domkirke og Oslos biskop sto alle bak solidaritetsmarkeringen i Trefoldighetskirken.

Markeringen kunne by på refleksjoner og historier fra flere av de som på ulikt vis har vært berørt av hiv siden 80- og 90-tallet. Det ble også musikalske innslag fra Nils Bech, Tord Gustavsen og Tore Brunborg. Kultur- og
likestillingsminister Anette Trettebergstuen og Oslos varaordfører Abdullah Alsabeehg holdt appeller og understreket at kampen mot stigmatiseringen av hivpositive ikke er over.

Nils Bech fremførte flere av sine egne sanger under markeringen. Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff

Markeringen ble avsluttet med lystenning og rosenedleggelse fra alle i kirken som ønsket. Kirkerommet viste også en kunstutstilling av Nils Jøran Riedl i samarbeid med Pride Art i anledning markeringen.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook