Hopp til hovedinnhold

Nobels fredspris 2022

I dag mottok menneskerettsforkjemperen Ales Bialiatski fra Belarus, den russiske organisasjonen Memorial og Senteret for sivile rettigheter i Ukraina Nobels fredspris for 2022. Kongeparet og Kronprinsparet var til stede under den høytidelige prisutdelingen i Oslo rådhus.

10.12.2022

Årets pris ble tildelt én person og to organisasjoner som representerer sivilsamfunnet i sine hjemland.

Natallia Pintsjuk, Jan Ratsjinskij og Oleksandra Matvijtsjuk representerte fredsprisvinnerne Ales Bialiatski fra Belarus, den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter. Foto: Javad Parsa / NTB

Lederen av Den Norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, hyllet fredsprisvinnerne som “fredens forkjempere” da hun utdypet komiteens begrunnelse for tildelingene.

– De har gjort en enestående innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. Til sammen viser de sivilsamfunnets betydning for fred og demokrati, sa Reiss-Andersen og fortsatte. – Den ultimate kilden til makt er folket.

Kong Harald, Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg vet at natten tar slutt

Nobelkomiteens leder understreket at vi møtes i svært utrolige tider.

– Stilt overfor disse mange krisene og utfordringene, trenger verden engasjerte forskere og mennesker som iherdig søker etter sannheten og utvider grensene for vår kunnskap. Verden trenger også disse beundringsverdige enkeltindividene og grupper av mennesker som med stor personlig oppofrelse, utfordrer undertrykkende myndigheter og står opp mot aggresjon i kampen for demokrati, menneskerettigheter og fred, sa Reiss-Andersen.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen taler under utdelingen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Natallia Pintsjuk var til stede for å motta diplomet og medaljen på vegne av sin ektemann, Ales Bialiatski, som sitter fengslet i Belarus. Hun sa i sin tale at prisen hadde styrket mannen i hans beslutning om å ikke gi opp sin overbevisning – i sin kamp for demokrati.

– Jeg vet at natten tar slutt og at morgenen kommer med lys. Jeg vet at det som skyver oss utrettelig fremover er håp og en drøm, sa hun på mannens vegne.

Memorial og Senteret for sivile rettigheter var representert ved sine styreledere Jan Ratsjinskij og Oleksandra Matvijtsjuk.

Nobels fredsprisutdeling i Oslo rådhus. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Kongeparet og Kronprinsparet hilser på Nobelkomiteens medlemmer og gratulerer representantene for årets fredsprisvinnere. Foto: Javad Parsa / NTB

Prisvinnerne i audiens på Slottet

Før utdelingen tok Hans Majestet Kong Harald imot representantene for fredsprisvinnerne i audiens på Det kongelige slott. Hennes Majestet Dronning Sonja og Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede.

Kronprins Haakon, Jan Ratsjinskij, Oleksandra Matvijtsjuk, Natallia Pintsjuk, Kong Harald, Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit i Fugleværelset på Slottet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Redd Barnas fredsprisfest

Redd Barna feirer fredsprisen på sin egen måte. Fredsprisvinnerne og Kronprinsparet var invitert til en egen fredsprismarkering for barn på Nobels Fredssenter i formiddag.

Festkomiteen bestod av 12 syvendeklassinger fra Grünerløkka, Kampen og Vålerenga skole. De både planla og ledet årets arrangement.

Natallia Pintsjuk blir intervjuet under årets Redd Barna fredsprisfest. Foto: Annika Byrde / NTB 

På kvelden var Kongeparet og Kronprinsparet til stede på den tradisjonsrike fredsprisbanketten på Grand Hotel.

På vei inn til festmiddag på Grand Hotel til ære for mottakerne av Nobels fredspris for 2022. Foto: Lise Åserud / NTB

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook