Hopp til hovedinnhold

Åpnet Follobanen

Hans Majestet Kongen erklærte i dag Follobanen for åpnet. Sammen med Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen tok han også den nå 11 minutter lange togturen mellom Oslo S og Ski stasjon. 

12.12.2022

Steinmasser tilsvarende tre Keops-pyramider er hentet ut av fjellet for å gjøre plass til Nordens lengste togtunell, kunne Oslo-ordfører Marianne Borgen fortelle før hun inviterte sin kollega, ordfører i Nordre Follo Hanne Opdan, og Kong Harald opp på scenen som var plassert på Spor 19 på Oslo S. Her klippet Kongen snoren og kunne erklære Follobanen for offisielt åpnet. 

Kongen klippet snoren og erklærte den nye Follobanen for åpnet. Foto: Lise Åserud / NTB

Deretter gikk Kongen og Kronprinsen om bord i en av de første avgangene på Follobanen. Med på reisen var også statsminister Jonas Gahr Støre, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland og de to ordførerne. 

Det er lagt ned hele 18 millioner arbeidstimer i det som er et av Norges største samferdselsprosjekter. Med halvert reisetid og hyppigere avganger vil den nye jernbanetraseen gjøre hverdagen enklere for mange tusen som reiser denne strekningen daglig.

Den nå 11 minutter lange togturen mellom Oslo S og Ski stasjon var en del av programmet under den offisielle åpningen. Foto: Lise Åserud / NTB

Men hva gjør man egentlig med 11 minutter ekstra, tiden man sparer hver vei med den nye banen? Det var det store spørsmålet under den feststemte åpningsforestillingen som ble holdt etter at toget rullet inn på Ski stasjon. Samferdselsminister Nygård hadde regnet på at tiden du som daglig pendler sparer inn både kan brukes til å lytte til lange Wagner-operaer på repeat eller se et par hundretalls Mot i Brøstet-episoder i løpet av ett år. Konferansier Siri Kristiansen, som daglig pendler mellom Oslo og Son, foreslo å bruke den ekstra tiden på klesvask. Men for publikum i salen ble de innsparte minuttene viet til Ingrid Bjørnov som fremførte et nøyaktig 11 minutter langt musikalsk tog-eventyr. 

Utbyggingen av Follobanen ble påbegynt i 2015 og den 20 kilometer lange Blixtunnelen, er Nordens hittil lengste jernbanetunnel. I dag står den ferdig og reisende har allerede siden søndag hatt gleden av kortere reisevei inn og ut av Oslo. 

Etter endt åpningsfeiring i Ski kjørte Kongen og Kronprinsen kongevognen tilbake til Oslo. 

 

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook