Hopp til hovedinnhold

Shabana Rehman stedt til hvile

Shabana Rehman var en sterk og uredd stemme, og hun banet vei for så mange. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede da samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren ble begravet fra Oslo rådhus.

10.01.2023

Shabana Rehman virket i over 25 år som en markant, engasjert og innflytelsesrik samfunnsdebattant. Hun døde på Akershus universitetssykehus 29. desember, bare 46 år gammel.

– Vi som står igjen møter en verden som har mistet en klar og tydelig stemme. Nå er det tid for å minnes, sa gravferdstaler Christian Lomsdalen som ledet seremonien.

Shabana Rehman ble begravet fra Oslo rådhus. Foto: Heiko Junge / NTB

Stortingspresident Masud Gharahkhani minnet Rehmans kamp for ytringsfrihet og likestilling.

– Norge må i dag ta farvel med en stemme vi egentlig ikke har råd til å miste, og det skjer altfor tidlig. Men den tiden Shabana fikk på jorden, brukte hun på en sånn måte at hun blir husket som et forbilde, begynte Gharahkhani sin tale.

Kronprins Haakon var til stede ved Shabana Rehmans begravelse fra Oslo rådhus. Foto: Heiko Junge / NTB

Venn og kollega Zahid Ali avsluttet sitt minneord med å be alle gjestene i Oslo rådhus om å reise seg og ta en siste, stående applaus for Shabana Rehman.

Shabana Rehman ble hedret med begravelse på statens bekostning for alt hun har betydd og bidratt med i likestillingskampen. Hun tok tak i betente spørsmål som negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, og tok kampen for at andre skulle få leve frie liv.

Flere hadde møtt opp for å ta farvel med Shabana Rehman i Oslo rådhus. Seremonien ble avsluttet med at Rehmans nieser og nevøer leste opp tantens tekst «Hjertets migrasjon» før de la ned blomster ved båren.

Tantebarna leser Shabana Rehmans tekst om "Hjertets migrasjon". Foto: Heiko Junge / NTB

Kronprins Haakon kondolerer familien etter begravelsen. Foto: Heiko Junge / NTB 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook