Utstillingsåpning i Dronning Sonja KunstStall
Hennes Majestet Dronning Sonja var til stede under åpningen av utstillingen “Slottets håndverk – skapt gjennom 200 år” i Dronning Sonja KunstStall i dag. Utstillingen hyller håndverkstradisjoner slik de er overlevert gjennom generasjoner og menneskene som holder dem levende i dag.
– Godt håndverk fyller en funksjon, dekker behov, og eier en særlig skjønnhet. Det bidrar til å skape gode og vakre hverdager og festlige anledninger, gjennom gjenstander som vi bruker – år etter år. Gjenstander som blir enda mer betydningsfulle med tiden, fordi de følger oss gjennom livet, og vi fyller dem med våre personlige fortellinger. Eller vår felles, nasjonale historie, sa Dronningen under åpningen.
Dronningen talte under åpningen i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger
Utstillingen Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år i Dronning Sonja KunstStall viser fram noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge, innen svært ulike fag og håndverkstradisjoner. Den presenterer hele 26 ulike håndverksfag gjennom unike gjenstander fra De kongelige samlinger. I tillegg har Stortinget generøst lånt ut Tronstolen – et flott eksempel på hva forgyller- og treskjærerfaget kan frambringe.
Utstillingen ble åpnet av forfatteren Vigdis Hjort, som i tillegg til å være forfatter, også er svært opptatt av håndverk og broderi.
Forfatter Vigdis Hjort fremførte en engasjerende tekst om broderi og håndverk da hun åpnet utstillingen. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger
Vises for publikum for første gang
Slottets håndverk – Skapt gjennom 200 år rommer i underkant av hundre gjenstander. Flere gjøres nå tilgjengelig for publikum for aller første gang.
Som del av utstillingen vises blant annet kroningskappen som sist ble brukt av Dronning Maud ved kroningen i 1906, slik den ble laget av fremtredende buntmakere på 1800-tallet.
Den rommer også en av våre første lastevogner, ett av Dronning Sonjas omsydde antrekk, Prinsesse Ingrid Alexandras Telemarksbunad, sølv- og smedarbeider, banebrytende glassblåserkunst fra Hadeland og ikke minst Kronprinsesse Mette-Marits engasjement for vev og vintage design.
Kroningskappen, som sist ble brukt i 1906, er en av gjenstandene som vises frem i utstillingen. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger
Dette trenger vi enda mer av
– Vi håper også at utstillingen vil gi økt forståelse for at vi trenger gode håndverkere i en bærekraftig fremtid. At utstillingen kan bidra økt kunnskap om den norske kulturarven, og skape forståelse for at historien skapes og fornyes gjennom levende håndverk – den immaterielle kulturarven. Tradisjonshåndverk er ikke bare noe som var, men noe som tilhører fremtiden. Og jeg tenker som så: Dette trenger vi enda mer av, sa Dronningen i sin tale under åpningen.
Utstillingen hyller fagtradisjoner slik de er overlevert gjennom generasjoner og menneskene som holder dem levende i dag. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger
Dronningen har en stor interesse for håndverk, kunst, kultur og kulturminnevern.
Etter fullført realskole på Ris i Oslo i 1954 utdannet Dronning Sonja seg innen kjole- og draktsøm ved Oslo yrkesskole. Deretter reiste hun til Sveits og tok eksamen ved l'Ecole Professionelle de jeunes Filles i Lausanne. Undervisningen omfattet blant annet motetegning. I fjor ble Dronningen utnevnt til Æreshåndverker av Oslo Håndverks- og Industriforening.
I utstillingen kan man se hennes egne arbeider fra studier innen kjole og draktsøm.
Mange av de som var invitert til åpningen av utstillingen har bakgrunnen innen et av 26 håndverksfagene som er representert i utstillingen. Foto: Øivind Möller Bakken, De kongelige samlinger
Utstillingen Slottets håndverk- skapt gjennom 200 år i Dronning Sonja KunstStall er åpen for publikum fra 29. januar til 17. september.
Mer informasjon om åpningstidene i Dronning Sonja KunstStall
Utstillingen Slottets håndverk - Skapt gjennom 200 år (29. januar 2023 - 14. januar 2024) viser noen av de vakreste håndverksgjenstandene vi har i Norge.
Fag representert i utstillingen er:
- Bilsalmaker
- Bokbinder
- Bunadtilvirker
- Buntmaker
- Forgyller
- Gjørtler
- Glassblåser
- Gravør
- Gull-, sølv- og filigransølvsmed
- Herreskredder
- Hjul- og vognmaker
- Hornhådverker
- Kjole- og draktsyer
- Modist
- Møbelsnekker
- Møbeltapetserer
- Porteføljemaker
- Salmaker
- Skomaker
- Smed
- Taksidermist
- Tekstilduojár
- Tredreier
- Treskjærer
- Urmaker
- Vever
Aktuelle saker
Fylkestur i Trøndelag
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen er på fylkestur i Trøndelag. Reisen startet med besøk til kommunene Selbu og Malvik, der fokuset på en god oppvekst, inkludering og frivillighet står sterkt.
NATOs generalsekretær i audiens
Hans Majestet Kongen mottok i dag NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i audiens på Slottet.